Är GAS överlägset T-Röd, egentligen..? Inte när det börjar bli kallt är min slutsats.

Ja det ar säkert korrekt. Men, men.
Jag talade om vårdslös hantering av bränslen inte om tillverkningsfel, dåliga produkter etc.

Jo men tidigare i tråden så togs det t.ex. upp det här med att alla tillverkare skriver att köket inte ska användas i ett tält och liknande varningar. Och det är alltså för att tillverkarna vill vara någorlunda säkra på att de inte får skulden om nåt händer.
 
Du, jag har sökt på bipod, tripod etc. men inte three-leg.
Dock vill jag jag ha modellen som Polar300 har visat, inte den i länken med 90-gradersböj & stativ.

Jag tror att han satte dit benen själv. Vill minnas en tråd om det. /John

Jag kunde ge mig fan på att någon nisse skulle missuppfatta min visning av det där gör-inte-så-här-! experimentet!
Den där adaptern är INTE något jag på något vis vill rekommendera till någon enda användare, utan tvärt om, den vill jag KRAFTFULLT AVRÅDA FRÅN! Benen sattes experimentellt på plats för att i någon mån göra adaptern användbar, och det gjordes med tillgång till en fullutrustad mekanisk reparationsverkstad på ett kkraftverk. Inte något för en hempulare med div. handverktyg!!! Glöm det där jäkla missfostret! Jag vill inte heller få skulden om nå't händer någon som micklar med såna där farliga mojänger! Så: Glöm bilden på den där mackapären!

Den enda adapter för att ansluta Lindal till CP250 cassettegas som jag rekommenderar är den med trefoten och det 90-grader vinklade utloppet - eftersom den löser alla problemen samtidigt: gasbehållaren hålls stadigt liggande i RÄTT axiell vinkel och i lagom lutning och genom att ha utloppet rakt upp så hamnar pådragsvredet till Primusslangen lodrätt och kan alltså inte genom mer eller mindre trög eller vårdslös vridning på vredet orsaka att gasbehållaren kommer i felaktig längsgående vridvinkel - med eldklot som resultat. (Och parentetiskt: Med trefoten så kan även packningens nöddriftsCrux tillfälligt få rädda en tekokning från en CP250 cassettegasflaska...)

På bilden nedan ser ni de adaptrar som en köksägare med Lindalgängad bränsleslang ska överväga att ha, de ger tillgång till gas på nästintill alla ställen i världen! La in adaptervikterna i bilden också, som konsumentupplysningsreferens...
 

Bilagor

  • Gasadapter - Gasoladaptrar m resp behållare 02.jpg
    Gasadapter - Gasoladaptrar m resp behållare 02.jpg
    54.1 KB · Visningar: 375

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Adapter eller inte adapter?

Jag kunde ge mig fan på att någon nisse skulle missuppfatta min visning av det där gör-inte-så-här-! experimentet!
.
Jag har visserligen samtliga adaptrar som visats här och några till, men den lösning som ligger mitt hjärta närmast är: Köp ett kök som passar till den gas du vill använda!
SOTO tex har ett par intressanta lättviktskök som tar dom liggande patronerna.
G stove stg 10
ST 310
Det saknas inte direkt andra kandidater.
/John
 
@Polar300
Hej! Jag har har insett modellens begränsningar, men... Stort tack dock för Heads-Up då det inte är uppenbart, för det "ser ju jätteproffsigt ut"! [emoji106]

Av de adaptrar du visar i bild, så vilken går vart?! Från vänster:
1/ Koppling CP250-7/16
2/ Från VAD/VART till 7-16?
3/ Punkterbara, men VILKA länder använder denna typ?

@CampDavid
Återigen är det nyfikenheten som driver. Curiosity killed the cat...




Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro
 
Orsaker

Jo men tidigare i tråden så togs det t.ex. upp det här med att alla tillverkare skriver att köket inte ska användas i ett tält och liknande varningar. Och det är alltså för att tillverkarna vill vara någorlunda säkra på att de inte får skulden om nåt händer.
Ja, och den större orsaken, folk har dött av det. Så det kan ju vara värt varningen.

En bekant dog av att han använde en POD fotogenkamin i ett husvagnstält. Kaminen ifråga ger 4,5 Kw, alltså lite mer än campingköken vanligen ger. Men det är ju också ett större och glesare tält.

Relevanta varningar är bra, men varningar att inte äta förpackningsmaterialet och inte trä plastpåsen över huvudet, får ju folk att inte ens läsa varningarna.

/John
 
Titta på bilden

@Polar300
Hej! Jag har har insett modellens begränsningar, men... Stort tack dock för Heads-Up då det inte är uppenbart, för det "ser ju jätteproffsigt ut"! [emoji106]

Av de adaptrar du visar i bild, så vilken går vart?! Från vänster:
1/ Koppling CP250-7/16
2/ Från VAD/VART till 7-16?
3/ Punkterbara, men VILKA länder använder denna typ?

@CampDavid
Återigen är det nyfikenheten som driver. Curiosity killed the cat...

Han har gastuben vid den korrekta adaptern på bilden.
2 gå tex till CV 300 240 g
3 frankrike, italien, egentligen kan du hitta dom i hela europa, även sverige.
 
Så olika det kan va :) För mig är tiden också viktig. Man lär sig anpassa sig till läget och styr ner om för bra fräs med simmerringen. Äldre typen av trangia spritbrännaren här är dock inte så bra. Den där ringen som man fäller över. Den har ju bara en storlek som den begränsar till. Den nyare typen med locket man skjuter på från sidan är ju bättre och helt steglös.

Naeh tiden är viktig för mig iaf. Och renheten. Jag är ofta med barnen och de vill helst ha mat igår :D

Jag har sällan bråttom. Halva nöjet är ju att sitta och ha det bra och laga god mat. Beror ju på omständigheterna också. Man är ju inte alltid långt från ära och redlighet med bara pulvermat. Man kan ju laga riktig (=färsk) mat på ett stormkök också, och då är det lite känsligare med temperaturer och sånt.

Men nu ska ni få se vad jag har gjort. Taa-taa!
icon7.gif
Jag tror denatureringsmedlet är borta också, ivf det mesta av det. Lite svårt att avgöra eftersom lukten av t-sprit stack i näsan och ren etanol smakar inte så hejsan det heller, men jag har ingen äcklig smak kvar i munnen efter att ha duttat med ett fuktat finger på tungan och spottat. Men är det något kvar är det mycket litet och en andra filterering fixar det säkert om det är nödvändigt. Ska göra ett noggrannare smaktest senare - och framför allt ett eldningstest. Det får anstå till morgondagen dock.
 

Bilagor

  • tdoja.jpg
    tdoja.jpg
    44.3 KB · Visningar: 329
Jag har sällan bråttom. Halva nöjet är ju att sitta och ha det bra och laga god mat. Beror ju på omständigheterna också. Man är ju inte alltid långt från ära och redlighet med bara pulvermat. Man kan ju laga riktig (=färsk) mat på ett stormkök också, och då är det lite känsligare med temperaturer och sånt.



Men nu ska ni få se vad jag har gjort. Taa-taa! Ska göra ett noggrannare smaktest senare - och framför allt ett eldningstest. Det får anstå till morgondagen dock.

Håller med dig fullständigt huruvida några extra minuter skulle vara så negativt för vår "Instant satisfaction"-generation, nästan snarare så att min njutning multipliceras, för jag har tid att sjunka in i "slow food mode", känna dofterna, smaka av, kanske bättra på med 1/2 buljongtärning, eller lite vitpeppar, se maten sjuda, bli geomvarm, lägga upp & låta den svalna nån minut (Ajabaja, nu har jag ödslat med bränslet igen!), så är det bara positivt.

"Skärselden": Har du renat med aktivt kol?! [emoji2]




Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro
 
@CampDavid
Tack för förklaringen! När det gäller antalet kök du behöver, så kan du helt Oblygt applicera formeln som gäller för motorcyklar för korrekt utfall:
n+1=X
n benämner antalet kök du har, X är antalet du bör ha, resten säger sig självt...


Skickat från min iPhone med Tapatalk Pro
 
Jag har sällan bråttom. Halva nöjet är ju att sitta och ha det bra och laga god mat. Beror ju på omständigheterna också. Man är ju inte alltid långt från ära och redlighet med bara pulvermat. Man kan ju laga riktig (=färsk) mat på ett stormkök också, och då är det lite känsligare med temperaturer och sånt.

Men nu ska ni få se vad jag har gjort. Taa-taa!
icon7.gif
Jag tror denatureringsmedlet är borta också, ivf det mesta av det. Lite svårt att avgöra eftersom lukten av t-sprit stack i näsan och ren etanol smakar inte så hejsan det heller, men jag har ingen äcklig smak kvar i munnen efter att ha duttat med ett fuktat finger på tungan och spottat. Men är det något kvar är det mycket litet och en andra filterering fixar det säkert om det är nödvändigt. Ska göra ett noggrannare smaktest senare - och framför allt ett eldningstest. Det får anstå till morgondagen dock.

Ja jävlar :D You did it :)
Spännande att de hur mycket det sotar. Jag tror mycket lite.

Varför har man så mycket aktivt kol hemma HMMMM ;)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips