Är GAS överlägset T-Röd, egentligen..? Inte när det börjar bli kallt är min slutsats.

Riskbeteende

Säkerhetsflaskor med säkerhetspropp är byggda för att tåla en sådan händelse med intern explosion med 8 Bars övertryck (de är ofta konstruerade att tåla uppemot 20 Bar innan de spricker upp) medans flaskorna/dunkarna med produkten man köper i affären gör det inte och är inte tänkt att användas i en mekanisk tuff och skavande miljö som camping utan mer att stå i en hylla i garaget (eller hellre ett kem-skåp inne i bostaden) typ.
Säkerhetsflaskan är bra. Men det är i slutänden inte den som är säkerheten.
Folk bryter hela tiden mot de ganska enkla regler som skulle rädda liv.
Bara ett exempel.
När det gäller campingkök, står det i instruktionen till varteviga kök på marknaden att de inte skall användas inne i tältet.
Om folk läste manualen till köket, och följde den, skulle riskerna vara mycket små.


/John
 
Gel

Nu är jag ingen expert på att läsa säkerhetsdatablad, men T-gul gel verkar kört:
http://app.ecoonline.com/documents/msds/1000362/285_6000807.pdf
Tack för researchen, skäms lite eftersom läsning av dylikt ofta ingår i mitt jobb och borde ha legat nära till hands.
Då återstår ev. andra plus, inkl. den som TS varit ute efter: att den funkar säkrare än gas i låga temperaturer, utan vissa av T-spritens nackdelar?
Innehållsförteckningen ger också hopp om en "ren" produkt till en bråkdel av Fuel4:s pris.
 
Senast ändrad:

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.
Vältande trangia

Ett vältande gaskök stänker åtminstone inte en massa flytande bränsle omkring sig, så man får lite större chans att hinna reagera utan panik, innan eldhavet är ett faktum.

Utomhus är oftast inte en utsparkad trangia speciellt dramatisk. Jag tror nästan att det kokande vattnet (eller vad som nu värms) utgör den större faran.
Vi kokade kaffe på stranden på ett sånt där bord med fasta bänkar. Vi satt 6 vid bordet när en vilsekommen fotboll krockade med tangian.
Det var någon som skållade sig lite. Men inga skador som krävde omplåstring.
/John
 
Ingen tältsittare

Så om det regnar sitter du ute i regnet och lagar mat?

Ja faktiskt. Jag brukar aldrig kura i tältet. Jag använder det bara som sovplats. Det är bara om jag inte lyckas hitta någon läad plats som jag använder absiden för matlagning.(har faktisk bara hänt en handfull gånger under alla år) Har jag en trangia med så behöver jag inte ens lä.
Skall jag inte sova en natt till på samma plats, åker tältet ned medans frukostkaffet kokar/drar.
/John
 
Sot på kastrullen

Jag upplever inte detta som ett större problem.
Gnider av det lösa sotet i gräset, mossan eller lite löv. Resten sitter kvar.
Blir en snygg patina! (Don't trust a guy with shiny gear ;-) )

89828087_o.jpeg

http://pho.to/Ac9jo/g5

Kul med en totalt havererad tråd som fortfarande har en god ton!

//B
 
Jag kom ju ut i varje fall

Ja det händer att jag åker 70-100 mil mc på en dag. Stannar kokar kaffe. Kör vidare. Stannar fixar lunch. Kör vidare. Stannar kokar kaffe. Kör vidare. Stannar fixar middag Slår upp tältet.
Nästa dag alltsammans i omvänd ordning. Och i spöregn hela tiden.
Det kallar jag en lyckad helg.
/John
 
Så om det regnar sitter du ute i regnet och lagar mat?
Ja faktiskt. Jag brukar aldrig kura i tältet. Jag använder det bara som sovplats. Det är bara om jag inte lyckas hitta någon läad plats som jag använder absiden för matlagning.(har faktisk bara hänt en handfull gånger under alla år) Har jag en trangia med så behöver jag inte ens lä. Skall jag inte sova en natt till på samma plats, åker tältet ned medans frukostkaffet kokar/drar.
/John
Hmm, JAG följer DINA principer och gör INGET annat medan köket är på, oavsett placering och kökstyp ;)

Mer seriöst: detta är ytterligare en illustration av att vi alla är olika och får bete oss därefter. Jag har alltid avundats folk, som kan sitta stilla och laga/äta mat ute i kyla och busväder, men själv är jag tyvärr en fryslort, som inte fixar det med livet i behåll ;). Blåser det storm med snöblandat regn på tvären (= vädret under 18 av mina senaste 23 dagar i Norge), så måste jag hitta en annan lösning eller avstå, annars fryser jag ihjäl på ca 15 minuter ;)

Sådant styr ju valet av kök, bränsle och personliga rutiner. Det finns inget "bästa" kök eller bränsle som passar alla, ens under likartade yttre omständigheter.
Tråden är givande just för att den rymmer så många olika perspektiv och personliga erfarenheter.
 
Senast ändrad:
Det är inte solsken alltid

En sommar för många år sedan snurrade jag runt på nordkalotten med mc och tält i ett par veckor det regnade hela tiden och tempen steg aldrig över 9 grader.
Det var ändå en bra semester.
/John
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips