Är dom här Meindl Kansas nått att ha som fjällkänga

Hej är på jakt på ett par kängor och hittade dom här Meindl Kansas och undrar om några ha haft erfarenhet av dom och om dom funkar i fjällen med medeltung packning?
 
Läs om GTX fodrade kängor här på utsidan.
Jag äger inga.
Skulle heller inte köpa.

Men gör man bara dagsturer och kan torka inomhus med ventilation och måttlig värme kan det säkert fungera tills GTX lagret spricker.

Skalkängor kan torkas i fält. Fodrade kan det ej.

Leta vidare blir mitt råd.
go tur
 
Läs om GTX fodrade kängor här på utsidan.
Jag äger inga.
Skulle heller inte köpa.

Men gör man bara dagsturer och kan torka inomhus med ventilation och måttlig värme kan det säkert fungera tills GTX lagret spricker.

Skalkängor kan torkas i fält. Fodrade kan det ej.

Leta vidare blir mitt råd.
go tur

Tack då är det bara att kolla vidare.
 
Jag har å andra sidan riktigt bra erfarenheter av mina Meindl Island Pro som är de bekvämaste kängor jag haft... Jag har heller inte haft några som helst problem med väta, men då har jag å andra sidan inte använt dem för vadning. Kan det vara så att skalkängor måste torkas efter att varit utsatta för regn medan GTX inte behöver det? Det är i alla fall min erfarenhet vid normal vandring...

Just Meindl Kansas kan jag inte ha några synpunkter på, men att totalt dissa allt annat än tunna sladdriga kängor i rent läder som helt saknar stöd för foten på grund av att de torkar långsammare tycker jag är helt fel. Det är ju som att dissa skalkängor och istället förorda att vandra barfota då bara fötter torkar snabbare än kängor...
 
Jag älskar dem

Det svåra med råd om allt kring utrustning är väl att alla val är personliga - vad man än frågar kommer man att få påhejjningar och avrådanden. :) Men det är alltid intressant att höra om folks erfarenheter och tips (från en som läst många långa trådar just för det).

Jag gick Abisko-Nikkaluokta nu i skiftet juli-augusti i mina Meindl Kansas och medeltung/lätt packning (12-8 kg). Det var väldigt blött i marken, en del sträckor gick man i rinnande vatten och många små vad. För vad upp till vristen tog jag inte av mig kängorna, djupare vad än så åkte kängorna av. Trots att jag gick i nästan konstant blöta i över en vecka höll kängorna helt torrt. Innan avfärd vaxade jag dem rejält, och lade på vax två gånger till under färd efter särskilt blöta dagar, som en extra säkerhet även om jag inte vet om det verkligen behövdes. Så vad gäller att hålla torrt sjunger jag verkligen mina kängors lov!

Vad gäller stöd för vristen tycker jag också att de är grymt bra. Jag har vingliga vrister och vrickar mig lätt, men det har aldrig hänt i de här kängorna.

Summa: jag gillar verkligen kängan, på mig sitter den bra (önskar bara att jag köpt ett halvt nr större, för när fötterna blir varma och sväller), ger rejält stöd och håller vätan ute imponerande bra. Om skon sitter bra på och passar dig, well, det kan bara du svara på :)

Tillägg: Något positivt med just Kansas-modellen är att hela utsidan av kängan är i skinn. Det gör att den går att vaxa helt och den har alltså inga rena GTX- eller tygpartier som riskerar att läcka så fort fodret blir lite svagare (om man har otur och det händer)
 
Senast ändrad:
Jag har erfarenhet av både skalkängor och kängor med stoppning (som Salomon, Hanwag, Meindl etc).

Blir kängor med stoppning blöta i fält är de mycket svåra att få torra igen. Om du trampar ner dig osv.

Skalkängor blir aldrig riktigt blöta, badar man med dom så behöver man bara byta strumpor och sulor så känns de nästan torra igen. Regn är inget som helst problem. Jag upplever dem heller inte som sladdriga, mjukare än stoppade kängor JA, beror säkert också på hur van man är att gå med packning, anklar osv. Hur som det finns skalkängor med mycket stöd och stadga, mitt nuvarande par är sådana.

GTX i kängor är lite som lotteri, membranet går ofta sönder efter 2-3 år, men det finns kängor som håller mycket längre. En bra jämförelse är att Gore ger upp till 10 års garanti på GTX i kläder men bara 2 års garanti på GTX i skor. Vanligaste är att det börjar läcka vid vecket som bildas vid tårna.


Jag har ett par liknande kängor från Salomon som jag använder till kortare turer med lättare packning, upp till 15 kg, och jag är helnöjd med konceptet lätta kängor för den typen av användande.

Vad gäller Meindl Kansas så har jag inga egna erfarenheter om dem men de har varit på tapeten i forumet tidigare, med ungefär samma frågeställning och det lät som om folk som använt dem med lätt till medeltung packning var nöjda. Kolla bland äldre trådar.
 
Jag har ett par som funkat prima för mig i ett par år nu - bekväma, sitter bra, ger bra stöd. Används såväl vid vandring som när göteborgsvintern visar sig från sin slaskigaste sida.
Har inte haft några problem med blöta som trängt igenom även om vart och vartannat steg i ett par timmar inneburit vatten upp till fotknölarna. Någon gång har strumporna varit lätt fuktiga men det är nog minst lika troligt att det kommit inifrån som utifrån.

Jag har som mest burit runt 18 kg med dem.
 
första kängan

Meindl Kansas var min första vandringskänga som jag hade i 4 år innan jag bytte ut den.

jag har mycket problem med skoskav men en fodrad goretexkänga behöver du ju ofta inte ens gå in för att den har så bra komfort redan. jag var väldigt nöjd med skon och den höll mina fötter torra vid många tillfällen då jag verkligen inte trodde att den skulle göra det. men som folk här skriver att det som är problemet med en fodrad känga är att ifall du går ner dig så tar det lång tid för den att torka. jag tycker inte det är fel att välja en fodrad känga för den sakens skull. idag har jag en skalkänga från lundhags som jag kom över billigt så då tänkte jag att nu var det dags att prova den här ett tag för jag vill ha en så bred bild som möjligt av vad jag gillar men jag tycker inte fodrade vandringskängor är ett sämre val. jag tror inte en skalkänga passar alla. meindl kansas brukar man väl kunna köpa billigt så då tycker jag det är ett ypperligt läge att se om en fodrad goretexkänga är något för en. och meindl har sjukt bra customer service, min flickvän hade ett par liknande som kansas i 4-5 år, använda riktigt mycket, och så började dom läcka in till slut. då gick hon till naturkompaniet där hon köpt dom och då skickade dom tillbaka dom till meindl och efter en vecka meddelade meindl att goretexmembranet inte gick att laga. då fick hon HELA summan tillbaka som hon hade köpt dom för. det går inte direkt att klaga på.
 
Jag är inte nöjd

Köpte ett par Kansas före sommaren som jag hittade billigt. Gick med dom en gång innan sommarens fjälltur. Funkade hur fint som helst.

När det sedan var av på semester så visade det sig att innersulan vek sig dubbel. Antar stt det var den lite tyngre packningen som gjorde det. För övrigt satt kängan mycket bra. Jag fick köpa nya sulor i abisko så det var lugnt. Tänkte även att jag skulle ta hand om kängorna ordentligt. Så jag smörjde in dom nästan varje dag. Lite overkill kanske men jag tänkte att det skadar väl inte när jag nu ändå har med vaxet.

Efter ca 10-12 dagar börjar dom ändå läcka in lite vatten och sulorna på båda kängorna börjar lossna. Visst var det mycket vandring och ganska tuffa tag men lite mer än så ska dom ju tåla.

När jag kom hem så fick jag kriga ett tag för att få tillbaka pengarna från alewalds. Ett par kängor som börjar läcka direkt och även släppa båda sulorna ska ju tas tillbaka direkt anser jag. Inte hålla på och skickas iväg för bedömning osv.

Så nej, jag är inte nöjd med kängorna.
 
En reflektion när det gäller kängor är att det mer är frågan om ”använd det som fungerar för dig”. Personligen har jag kört stoppade Gore-Tex kängor (Meindl Island Pro GTX) de senaste fem åren och det har fungerat bra också på tältturer i 8-9 dagar.
Angående Meindl Kansas specifikt, så har jag inte använt dem själv, men mitt vandringssällskap i somras körde med ett par och det verkar ha fungerat bra med 20 kg + packning.
 
Jag äger dessa. Dom håller bra efter två år och håller tätt, och jag känner att de är utmärkta för normalt friluftsliv , både för dags och flerdagsturer, typ om man vandrar kungsleden eller nån annan led och följer en stig. Men jag skulle inte ha dem för att gå mestadels i obanad blöt terräng. Då tror jag stövlar eller gummikängor, typ Lundhags, passar bättre.

För min del, där årliga friluftslivet till 95% består av dagsturer, så är de utmärkta. Jag personligen uppskattar den styva sulan - gillar det när man vandrar bland stenar och rötter, men om man använder den mestadels på vägar och inne i stan kanske sulan kan uppfattas för hård
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
subsoil Erätukku är dom bra? Kläder 4
magbe238 Är det nån osm testat dom här? Kläder 16
Tarmkatt Bra en-lagers/Skalkängor som enbart är av läder utöver sulan. Kläder 44
Andreas80 Skalkläder som inte är för tight? Kläder 16
J o h a n Lundhagskängor- vilken modell är det här? Kläder 4
tezooo Byxor som är någorlunda nätta? Kläder 2
Etriol Vad är fjällrävens fickor till för? Kläder 7
stenblock Hur breda är en bred fot? Era mått tack Kläder 21
Elvah Finns strumpor som är tunnare fram? Kläder 6
Naturmullen Idefix Regnställ inte samma längre! Är det nya lika bra? Kläder 3
majjen Nu är det dags! Vandringskängorna lämnas hemma! Kläder 203
lollol Vilken jacka är detta (fjällräven)? Kläder 9
Davva2 Hur avgöra om en Fjällräven Expedition är en kopia Kläder 6
vandrafjäll Vilken fjällräven jacka är det ? Kläder 8
skral Underställ för 4700 - nån som är sugen? Kläder 22
Moga Underställ i linne, hur bra är det? Kläder 7
fingret Är det skillnad på fleece och fleece? Kläder 37
new_boots Vilken Lundhagskänga är detta? Kläder 2
vandrafjäll Pjäxöverdrag som är varma Kläder 2
skogsavenyn Är denna jacka värd för vandring o andra aktiviter? Kläder 19
Gråbuse Alternativ till skalkängor - är de alla så hårda? Förträngningar i nerver? Kläder 26
Gråbuse Vilket matieral är optimalt för yttersta lagret vintertid (värme/isolering) Kläder 16
daniel.leviathan Fjällvandring - Skalbyxor? Regnställ? Nybörjare som är smått förvirrad - Hjälp! Kläder 21
stenblock tunna ulltröjor för sommarbruk som inte är kroppsstrumpor? Kläder 14
FruNalleman Och..sommarens bästa sandaler är...? Kläder 8
Septagon Hur gamla är dessa Lundhags? Kläder 9
7S Den torra framtiden är här! Kläder 7
speedy Vilka är topptillverkarna? Kläder 39
waltruz Vilka byxor är lämpliga för mig? Kläder 42
andersmossing Kängor - är det bara jag? Kläder 28
7S Tåliga, stabila byxor som även är snabbtorkande och inte för varma?? Kläder 28
Davva2 Vad är vitsen med pälslösa pälsmössor? Kläder 33
FruNalleman Meindl Colorado Gtx - är den skon nåt att ha? Kläder 22
Bulingen Regntäta kläder med andasmembran är bara nys/skröna/lurendrejeri! Kläder 127
stigdaniel Vad är det här? (Handskar) Kläder 9
lleberg Vilken "klädskola" föredrar du för när du är ute på tur? Kläder 25
rimn allt är SVART - hur löser ni det? Kläder 32
Davva2 Skalplagg i bomull som bara är vattentäta på vissa utsatta delar Kläder 14
mickej79 Är detta rätt köp av fjällräven jacka? Kläder 22
Smogz Hur bra är Ullmax? Kläder 11
Glännman Vilken lundhagsmodell är detta ? Kläder 14
Rookien Civil rock som är både tålig och snygg sökes Kläder 25
Smogz Vilka sandaler är bäst? Kläder 18
kälkåkarn Ha under skalbyxor när det är kallt Kläder 6
Napoleon Är detta "rätt" Nikwax? Det alla pratar om? Kläder 9
Hella82 Är vandringskängor varma Kläder 18
crapcrab Är den här tröjan att rekommendera för skidåkning under en skaljacka? Kläder 8
Veranda Vilken modell är detta? (Haglöfs) Kläder 0
Tomas J Hur varm är en duntröja? Kläder 12
UffeB Lätt regnjacka som inte är en midjekavaj - en utopi? Kläder 90

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.