Friluftsmat Recept, ingredienser mm

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2018-06-08, 14:16
Lorssan Lorssan är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1
Tips för att slippa laga mat

Hej!

Jag har funderat över sätt att minska matlagningstillfällen på vandringar. Sist vi var ute blev jag så oändligt less på att böka med stormköket, diska och hålla på flera gånger om dagen. Jag tänkte att det kanske finns någon här med bra tips för att slippa laga så mycket mat på en vandring.

Vanligtvis gör jag gröt till frukost, vilket jag helst inte byter ut eftersom det typ är det bästa målet på dagen. Det är snarare lunchen som jag är trött på. Har ni några bra tips på lunchmat som är mättande men inte kräver tillagning? (Obs, är vegetarian så torkat kött går bort).

Hur gör ni andra, äter ni tre lagade mål om dagen eller mindre?
Svara med citat
  #2  
Gammal 2018-06-08, 15:22
Ahlstrom Ahlstrom är inte uppkopplad
 
Inlägg: 48
Frystorkat i påse innebär ju att man slipper ifrån matlagningen. Dyrt men enkelt. Orkar du inte mippla med stormköket mer än nödvändigt så koka vatten i samband med frukosten och ha i en termos.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2018-06-08, 16:08
username2 username2 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 481
Skippa köket!

Jag testade "no cook" förra sommaren och är helt fast. Det tog minimalismen till en ny nivå. Underbart!

Ungefär så här kommer jag äta på sommarens vandringar.

Parmesanost, tortillas, jordnötsmör, chips, mörk choklad, clif bars, raw bite, delicatoboll, nötter.

Ca 1 kg om dagen och det ger mig drygt 4 000 kcal.

Kommer testa att bära med mig avokado och annat färskt grönt till de första dagarna också.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2018-06-08, 16:45
Joeyz Joeyz är inte uppkopplad
 
Inlägg: 2
Citat:
Ursprungligen postat av username2 Visa inlägg
Jag testade "no cook" förra sommaren och är helt fast. Det tog minimalismen till en ny nivå. Underbart!

Ungefär så här kommer jag äta på sommarens vandringar.

Parmesanost, tortillas, jordnötsmör, chips, mörk choklad, clif bars, raw bite, delicatoboll, nötter.

Ca 1 kg om dagen och det ger mig drygt 4 000 kcal.

Kommer testa att bära med mig avokado och annat färskt grönt till de första dagarna också.
Intressant, det måste jag testa.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2018-06-08, 17:22
eribur eribur är inte uppkopplad
 
Inlägg: 223
glad

Citat:
Ursprungligen postat av username2 Visa inlägg
Jag testade "no cook" förra sommaren och är helt fast. Det tog minimalismen till en ny nivå. Underbart!

Ungefär så här kommer jag äta på sommarens vandringar.

Parmesanost, tortillas, jordnötsmör, chips, mörk choklad, clif bars, raw bite, delicatoboll, nötter.

Ca 1 kg om dagen och det ger mig drygt 4 000 kcal.

Kommer testa att bära med mig avokado och annat färskt grönt till de första dagarna också.
Vilket härligt inlägg! Jag gillar tanken även om jag inte har testat det själv än.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2018-06-08, 20:14
tsebring tsebring är inte uppkopplad
 
Inlägg: 121
Lagar endast mat till frukost och middag på vanliga fjällvandringar. Under dagen äter vi snacks och sådant som inte behöver tillagas - choklad, nötter, torkad frukt, tortillas/kex med jordnötssmör/nutella/dulce de leche etc.

Jag tycker inte att det finns någon direkt fördel med att äta lagad lunch utan i min erfarenhet kan man spara lunchen till kortare turer eller där maten är en större del av upplevelsen. Det blir som du säger bara extra krångligt, för många stora måltider och dagar när vädret är dåligt vill ingen stanna för att laga lunch ändå.

Frukost brukar jag numera göra med havregryn och en fruktsoppa/blåbärssoppa från blåband. Svårt att slå - aldrig vaknat utan att se fram emot det målet
Svara med citat
  #7  
Gammal 2018-06-09, 06:52
Calexico Calexico är inte uppkopplad
 
Inlägg: 856
det är roligt att pyssla med maten tycker jag även om man mest värmer vatten på fjället och låter nåt svälla en stund. Tveksam till att man tjänar vikt på att utesluta ett genomtänkt koksystem. Och mitt kaffe och min chokladdryck vill jag ha varm och inte kall. Men visst det skulle kunna räcka med en alumugg att värma vatten över en liten brasa, men blir bökigare. Mitt koksystem väger och tar så lite plats att det slinker ner ändå. Tror kall mat skulle bli både mer skrymmande och tyngre.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2018-06-09, 09:21
Lappen69 Lappen69 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 15
Ta med en liten termos hett vatten på morgonen så har man kaffe/te/varm choklad till Lunch. Väger inte så mycket och är ovärderligt om det är kallt och eländigt, inte minst för motivationen. Förhöjer även njutningen en varm och fin dag.
(Classes färggranna lilla termos är billig, bra och väger 590gr full med 35cl vatten)

Senast redigerad av Lappen69 den 2018-06-09 klockan 09:34
Svara med citat
  #9  
Gammal 2018-06-09, 10:41
qy qy är inte uppkopplad
 
Inlägg: 455
Det gäller att hitta energirika saker man inte tröttnar på att äta under en vandring. Jag förstod det när jag läste att Andrew Skurka, efter att ha provat allt "vettigt" upptäckte att det fungerade utmärkt med choklad för honom - det tröttnar han inte på, så då får han i sig det han behöver utan att det blir ett problem i sig att trycka i sig saker man inte känner för.

Jag kör mycket med choklad samt nötter och mandlar företrädelsevis av märket Nutrisal. men det går ju att få mycket billigare, rosta själv, etc. Mandlar tycker jag är underskattat, gott och en förhållandevis näringsmässigt vettig kaloribomb.

Jag vill ha varm frukost och kvällsmat. Är det en fin dag stannar jag gärna och äter lunch, men är det regn och kallt så blir man bara kall och miserabel, så jag brukar packa lunch 2/3 av dagarna och extra choklad, nötter och mandlar som lunch 1/3 av dagarna. Då gör jag lite fler men kortare pauser så man inte hinner bli kall.

"Godiset" är en viktigt del av mitt kaloriintag alla vandringsdagar.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2018-06-09, 16:15
Rogenfest2000 Rogenfest2000 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 17
Lagad lunch är verkligen bara meckigt. Ät kontinuerligt under dagen och ta flera kortare pauser istället. Räcker med att sitta ned/stå still i fem minuter då och då. Mattipsen ovan är bra, tortilla med nötsmör är grymt najs. Ett par proteinbars för återhämtningen tar jag också med. Samt vätskeersättning, decathlons optonia utan kalorier funkar bra.

Vintertid är lunch farligt hävdar jag. Man blir kall otroligt fort. Samma som ovan där men med varm blåbärssoppa/sportdryck i en termos är kung. Jag intar något litet var 30:e minut cirka. En slurk sportdryck och/eller lite nötter.

Har vandrat en del med folk som kör frukost-gågågå och dricker enbart vatten-lunch-gågågå vatten-middag i lägret. De blir helt paj under förmiddagen, orken är helt slut redan innan lunch. Sen tar det lätt en timme att avhandla lunchen och alla blir bara sega.

Vintertid är jag ensam och slipper släpa på sådana. :-)
Svara med citat
  #11  
Gammal 2018-06-09, 16:29
Johan123 Johan123 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 359
Citat:
Ursprungligen postat av username2 Visa inlägg
J
Ungefär så här kommer jag äta på sommarens vandringar.

Parmesanost, tortillas, jordnötsmör, chips, mörk choklad, clif bars, raw bite, delicatoboll, nötter.

Ca 1 kg om dagen och det ger mig drygt 4 000 kcal.

Kommer testa att bära med mig avokado och annat färskt grönt till de första dagarna också.
Hur många dagar i sträck ämnar du gå på denna diet?

Är du OK i mage/tarm under dagarna med detta intag?
Svara med citat
  #12  
Gammal 2018-06-09, 19:14
Odae Odae är inte uppkopplad
 
Inlägg: 328
Jag äter två mål per dag. Ett före vandringen och ett efter. VId vissa tillfällen kan jag tillföra kolhydrater däremellan. Dock sällan vid vandring.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 22:45.


 

Logga in