Allmänt om friluftsliv Övergripande diskussioner om det här med friluftsliv och äventyr, när inget annat forum passar

Svara
 
Ämnesverktyg Betygsätt ämne Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2020-05-20, 23:52
Wotan88 Wotan88 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 6
Nertrampat tält

Jag och en vän satt och snackade då vi plötsligt kom in på ämnet tälta i skogen. Då vi båda har tälta mycket i skogen och på öppna fält så kunde ingen av oss erinra oss om någon som man stött på/känner etc som har blivit nedtrampad av vilt när man legat i tältet. Då varken jag eller polaren har äns fått något besök i lägert (oss veterligen) när vi sovit i tält.

Har ni några anekdoter själva eller har någon ni träffat berättat något liknande ang detta?
Svara med citat
  #2  
Gammal 2020-05-21, 07:26
lsjonsson lsjonsson är inte uppkopplad
 
Inlägg: 283
Jag har aldrig hört talats om det söder (Huskvarna-Aneby) ut att någon har fått tält nedtrampat under natten. Däremot så har det väl hänt norr ut att någon nalle har rivit ett tält har jag för mig men då var det inga människa i det på dagen och det luktade mat tror jag det var.

Däremot så har jag haft en älg ca 5-10 m ifrån mig i min ungdom när vi var ett gäng ungdomar som sov ute på en ö och det kommer ut en älg under natten och betar blåbärsris. Vi var 2 pers. som hörde älgen så vi låg blixt stilla så att vi inte skulle skrämma älgen. Vissa sov i tält några under bar himmel i sovsäck.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2020-05-21, 08:05
seobserver seobserver är inte uppkopplad
 
Inlägg: 14 547
Det största vilt som uppsökt mig i lägret är skogsmöss, ett hål i en ryggsäck och plastpåse till matpaketet, en gång hål gnagt i tältduken.
Mer spännande än så har det inte blivit i Sverige.
Tror inte det blir det heller.

go tur
Svara med citat
  #4  
Gammal 2020-05-21, 08:39
Karolina P Karolina P är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 537
Jag och kompisen har en gång slagit upp tältet på helt fel ställe - vårt fel. Det var söder om Álájávre och vädret var riktigt hemskt; låga moln, ösregn och blåst. Vi hade tyvärr en några år gammal karta och planen var att följa ett renstängsel fram till sjön. Det tog mycket längre tid än tänkt och vi kom liksom aldrig fram till någon sjö. Sikten var obefintlig och vi var genomblöta så vi beslöt oss för att slå upp tältet, äta och sova. Någon gång tidigt på morgonen väcktes vi av helikopterljud men när vi tittade ut så var dimman/molen så tjocka att vi inre såg mer än renstängslet (som var svängt precis där vi hade slagit upp tältet. Eftersom det var tidigt somnade vi om. En stund senare hörde vi omisskännliga ljud av renar, klick, klopp. Och så en hund som skäller. Och sedan ljudet av mååånga renar. Gissa om vi fick fart ut ur tältet! Helt plötsligt var det renar överallt. Och en och annan arg människa. Vi hade slagit upp tältet i ett rengärde! Snabbt fick vi mer eller mindre knöla ihop tältet med alla saker i och lyfta det till andra sidan staketet. Vi plockade i ordning sakerna, frågade efter vägen och gick snabbt därifrån. Det visade sig att de flyttat på renstängslet för några år sedan och det var därför vi hamnat på sjöns södra sida istället för vid sjöslutet.. Det var helt klart spännande att vakna så men det var ju vi själva som lyckats få till det så galet...
Svara med citat
  #5  
Gammal 2020-05-21, 11:03
pacific pacific är inte uppkopplad
 
Inlägg: 197
Tältade en gång på en ö i Stockholms skärgård där hela ön var naturreservat och enda tillåtna tältplatsen råkade vara belägen i en hage där det för tillfället gick en skock tjurkalvar. Nyfikna tjurkalvar och tält visade sig vara en dålig kombination... Planerade två nätter blev en och jag fick tillbringa åtskilliga timmar med nål och tråd för att få fason på tältet igen.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2020-05-21, 15:43
dgustaf dgustaf är inte uppkopplad
 
Inlägg: 46
När jag tältat i centralasien har jag ofta delat gräsplätt med betesdjur. Minns specifikt en gång i Kirgizistan när det var en mycket engagerad hingst som jagade en grupp honor och parade sig med allt i sin väg. Marken skakade när flocken for fram och tillbaka och jag fick ifrågasätta mitt val av tältplats något. Men allt gick väl och det blev säkert några föl gjorda den kvällen.

Annars är ju getter väldigt nyfikna, även om man inte behöver vara rädd att tältet ska trampas ner. Men att tugga på linor är ju väldigt roligt verkar det som!
Svara med citat
  #7  
Gammal 2020-05-21, 17:20
greendanger greendanger är inte uppkopplad
 
Inlägg: 1 826
- Möss som sprungit under tältet (Jämtland) på flera ställen, satan vad möss och lämmlar det var det året!
- Ren efter Kungsleden, rejält ryck i tältet och jag undrar vad f*n och tittar ut, har en hel renflock runt tältet. :-/ Nägon hade väl lyckats fastna i en av tältlinorna
- Rejäl skithög ca 5 meter från tältet vid en skogstjärn i Jämtland, hade den legat där kvällen innan när jag rest tältet så hade jag trampat i den. När jag kom ner till fiskecampen och visade foto konstaterade de som hade den att det var björn. :-/
Men jag är inte rädd för att sova utomhus efter det! :-)
Svara med citat
  #8  
Gammal 2020-05-21, 18:34
zebulah zebulah är inte uppkopplad
 
Inlägg: 5 213
Fjäll-lämmel som inte bara hade gnagt hål i matpåsen utan dessutom hade börjat bygga bo under fotänden på liggunderlaget (var på vårvintern under bar himmel i en utgrävd snöbivack)

Han hette Knut (såklart) och lät sig väl smaka av den överblivna havregrynsgröten.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2020-05-21, 18:52
Underlig Hök Underlig Hök är inte uppkopplad
 
Inlägg: 488
Ett av mina tält har blivit angripet av en Possum, men det var vid tillfället utlånat till några släktingar i Australien. Tror de hade mat i tältet. Annars icke.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2020-05-21, 20:04
tobis tobis är inte uppkopplad
 
Inlägg: 28
Snubblande ren och skenande älgar

En ren (troligen) som snubblade på tältlinan så mitt Unna sprätte till ordentligt. En annan gång när jag sov under en tarp kom (sannolikt) två älgar i fullt sken och brakade förbi på tio, femton meters avstånd mitt i mörka natten. Somnade strax om bägge gångerna men jag undrar fortfarande vad som skrämde älgarna till sken. Det hände mitt i ett vargrevir i östra Värmland.
Svara med citat
  #11  
Gammal 2020-05-22, 08:05
Wotan88 Wotan88 är inte uppkopplad
 
Inlägg: 6
Gott att ingen kommit till skada då det hade varit godnatt för evigt om en älg hade stampat på en. Härliga anekdoter iallafall 😅
Svara med citat
  #12  
Gammal 2020-05-22, 09:25
smux smux är inte uppkopplad
 
Inlägg: 3 857
Renar intill tältet har jag haft många gånger. Vid några tillfällen även så nära att jag varit lite orolig för att de skall snubbla på tältlinorna, men hittills utan missöden.

Möss i absiden letandes efter något ätbart i packningen har jag haft besök av fler gånger, alltid lika enerverande att vakna av det svaga prasslet och ge sig upp på musjakt mitt i natten då man inte gärna vill ha provianten förstörd på en vandring. Vanligast är det på platser där det ofta vistas tältare.
Största fyrfotade jag haft inne i tältet var en ekorre som lyckades sno en av mina grötpåsar vid Kvikkjokks fjällstation. Tittade ut genom tältet på morgonen och kunde med blicken följa grynspåret i gräset mot skogen, och halvvägs upp på en trädstam ser jag en lycklig ekorre kämpandes med min plastpåse med grynblandning på väg uppåt.
Svara med citat
Svara

Ämnesverktyg
Visningsalternativ Betygsätt det här ämnet
Betygsätt det här ämnet:

Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är avAlla tider är GMT +1. Klockan är nu 13:12.