Lågviktsbrännare - billig?

Allt man eldar är gas oavsett det är trä,bensin eller fotogen.
Bensinkök är också gaskök,spritbrännare är gaskök liksom lägerelden.
 
Man brukar benämna köken efter drivmedlet.
Det är en förgasare på bensin/fotogenkök.
Ett annat ord för att beskriva den kökstypen är förgasarkök.

Plasma brinner utan föregående förgasning. :)
Även vissa sprängämnen brinner/detonerar utan föregående förgasning.

Men under lite mer normala förhållanden krävs förgasning av bränslet.

/John
 
Ja exakt ,förgasningen är nödvändig för att sprida ut ämnet så syrehalten runt den möjliggör förbränning.

Krut kan brinna med mindre i fast form men det är för att krut är försett med eget syre.

Vidare kan vanlig fett kan t.ex detonera om det är i en högtrycksmiljö med rent syre ,därför får man aldrig ha fett på gängor till syrgastuber.
 
Mitt inlägg om "gas" var uppenbarligen svårtydligt. "Gas" avsåg lätta kolvätten, propan och butan. De har förvisso låg kondensationspunkt vid normalt tryck. Dock är "gasflaskor" (gasol tror jag är ett sådant varumärke?) trycksatta för att hålla huvudelen av bränslet i flytande form. Den snabba förgasningen som sker inne i behållaren vid användning kyler behållaren och kan leda till en köldlop och att gasblaningar separerar. I värsta fall slutar köket helt att fungera. Problem beskrivs i bifogad video. Dock rekommenderar jag multifuel kök framför hans lösning eftersom en överhettad gasbehållare kan explodera otrevligt. https://m.youtube.com/watch?v=kykjYEm4I7M
 
Smart alternativ är att köra gas bara man får tag i behållare.

Då kör man mf kök eller t.ex Optimus Vega som kan vätskemata och köras med gas.

Vanliga gastuber har en del propan och detta har tryck nedåt -35 ig --40
men så man har lite marginal - högre höjd bortanför -40 lätt.

Dock har man kanske bara 25% propan , resten gasar inte så mycket
vid 0 grader om vi hoppar isobutanet som utgör kanske 25% till.Detta sticker vid runt -10

Med tuben uppåner så vätskematar man köket med propanet/isobutanet som tryckkälla istället för och pumpa bensinkök nedåt många minus.

Man kör med butanet.

Sen kommer ju köket fungera ett litet tag med tryckgasen(propan nedåt -40 och -10 för isobutan) när butanet är väck.

Viktiga är att inte mata köket med tuben upprätt för då åker drivgasen propan direkt och då sitter man där
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här finns tips till dig som vill börja torka din egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips