Visa ett inlägg
  #1  
Gammal 2014-05-31, 18:39
Elvah Elvah är inte uppkopplad
 
Inlägg: 359
Incident: Smält Primuskök

Kristi Himmelsfärdshelgen började med inköp av ett nytt gaskök som skulle testas under vandring på Skåneleden, och slutade med ett smält Primus Eta Lite!

Ett första problem med köket var att piezotändningen visade sig vara defekt. Som tur var hade vandringssällskapet tändare med sig (jag hade klantigt nog sorterat bort tändare ur min packning).

Problem nummer två: Det lät väldigt högt och pysande snarare än bara fräsande, nästan så att man kunde misstänka att det läckte gas. Men kompisen berättade att han har en Pocket Rocket som låter som en hel rymdfarkost. Alla kök låter ju olika, många väldigt mycket, och ingen av oss har haft ett Primus tidigare. Så kanske var det så det skulle låta. Det luktade i vilket fall inte av gasläcka.

Vid fjärde tillfället som köket användes tog det ovanligt lång tid att koka upp vatten. När jag skulle kontrollera att reglaget var helt öppet, efter flera minuter, tyckte jag att det kändes alldeles för varmt. Då upptäckte jag att en stor bit av plaststycket under brännaren hade smält.

Övriga saker som kan vara av intresse: Det bortsmälta är runtom piezotändningen. Jag använde inte vindskydd eller något annat som kunde skapa extra värme. Köket stod uppe på en bänk. Det blåste lätt (någon/några sekundmeter), men inte tillräckligt mycket för att vara för mycket och kräva vindskydd, enligt min bedömning. (Och för den delen, inte kan väl lätt eller ens lite kraftigare vind, få elden att brinna "nedåt"?)

En himla läskig upplevelse. Hade det kunnat explodera, kan man undra? (En inte vidare trevlig situation dessutom, eftersom vi hade slut på vatten och befann oss vid en brunn där vattnet måste kokas, och solen gassade...)

Jag är i det här läget väldigt osäker på om jag vill ha ett nytt likadant kök. Eller ett kök med plastdetaljer överhuvudtaget. Det känns i synnerhet ruskigt opålitligt med plast i närheten av brännaren. Jag vet inte riktigt vilket alternativ jag ska satsa på (bruk i huvudsak ensamvandringar på fjället)?

Någon som varit med om eller hört om något liknade med ett Primus Eta Lite eller med annat kök? Vad kan ha hänt?


Svara med citat