Värmejacka i dun eller syntet - vad väljer du?

Dun är oöverträffat vad gäller värme i förhållande till vikt i värmejackor, men utvecklingen går framåt och idag finns det syntetiska material som efterliknar dunet. De syntetiska fyllningarna har den stora fördelen att de tål väta mycket bättre.

Av: admin

Dun är oöverträffat vad gäller värme i förhållande till vikt i värmejackor, men utvecklingen går framåt och idag finns det syntetiska material som efterliknar dunet. De syntetiska fyllningarna har den stora fördelen att de tål väta mycket bättre.

Det var efter sommarens blöta vandring i Skäckerfjällen som jag första första gången på allvar funderade på att under turer ersätta dunjackan med en i syntet. Under vandringen klarade inte min dunjacka av vätan och blev ganska kall och även tyngre genom den absorberade fukten. Min dunjacka är väldigt lätt och varm (ca 300 gram, Klättermusens Liv) så en ny syntetisk värmejacka kommer att bli både tyngre och heller inte lika varm - men dunets fördelar gäller som sagt bara om det går att hålla dunet torrt.

Nya dunliknande material

Syntetiska värmeplagg har varit mer eller mindre genomsydda där fyllningen bestått av en matta som isolering. Dunjackor har istället dunfyllda kanaler. Fördelen med fyllda kanaler är att fyllningen kan röra sig fritt och jackan blir fluffigare och därmed varmare. Två tillverkare som tagit fram nya material som är tänkta att värma bättre än dun under blöta förhållanden är Haglöfs och The North Face.

Haglöfs har tagit fram materialet QuadFusion™ Mimic, ett material som imiterar egenskaperna hos gåsdun men som klarar fukt mycket bättre. Materialet består av små bollar. Jag har själv haft materialet i min hand, hällt vatten över och kramat ur. Det syntetiska materialet blir fluffigt och nästan torrt igen att ha kramat ur det ordentligt. Dun blir med samma behandling en blöt klump som tar lång tid att torka. Haglöfs menar att QuadFusion™ Mimic motsvarar ungefär 650 cuin dun (dun kan maximalt ha 900 cuin).

Bild nedan: QuadFusion™ Mimic från Haglöfs, materialet består av små fluffiga bollar.

Bild nedan: samma material som varit blött men är urkramat. Materialet är fluffigt även när det är blött vilket gör att det torkar fort samt att det värmer i vått tillstånd.

Bild nedan: med fyllda kanaler istället för fyllning av mattor blir jackan fluffigare än med mattor av isolerande material.



The North Face har också tagit fram ett material till sina värmejackor. De har tagit fram materialet  tillsammans med PrimaLoft och kallar det Thermoball. Materialet består även här av små bollar. The Nort Face menar att oberoende tester har visat att Thermoball har isolerande egenskaper som motsvarar 600 cuin gåsdun.

Bild nedan: Skillnaden mellan syntetisk fyllning (Termoball) och dun när det är blött. Bildkälla

Sammanfattningsvis

  • Flera tillverkare har tagit fram material som efterliknar dun.
  • De nya syntetiska (kanal-fyllda) isoleringarna i värmeplaggen är inte lika känsliga för fukt och värmer även bättre än dun i vått tillstånd.
  • De syntetiska jackorna är ett perfekt alternativ om det är svårt att hålla jackan torr. De passar även för mer intensiva aktiviteter där en dunjacka ofta blir för varm.
  • Dun är fortfarande oslagbart vad gäller förhållandet värme och vikt - men bara om du lyckas hålla jackan torr.

Vilken typ av värmeplagg använder du? Kommentera gärna nedan!

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2016-10-24 15:45   gundj
Av omtanke om gässen väljer jag syntet.
Jag kan stå ut med något sämre isolation eller lite högre vikt.
Hittills har jag hållit mig varm.
 
2016-10-24 17:52   Seebra
Det gundj skriver. Även om för- och nackdelar skulle väga helt jämt i övrigt, så fäller dunets ursprung avgörandet.
Här en tänkvärd film (som förvisso är reklam för ett visst märkes dunplagg):
https://vimeo.com/110202482
 
2016-10-24 19:35   SOTO
Har dunsovsäck och en förstärkningsjacka som kan bli liten som en apelsin, dun alltså. Hög kvalitet och och en livslängd tredubbelt syntet, inget slit och släng alltså.

Dock har jag aldrig investerat i ett dunplagg som inte varit direkt anpassat för mina fjällvandringar, inga feta dunparkas eller vinterjackor alltså;)

Börjar bli lite till åren så vikt och volym har hög prioritet.
 
2016-10-24 19:56   C-M
Jag har en Thermoball-jacka, och det är utan tvekan min enskilt bästa jacka. Använder den till vardags, på utflykter osv, antingen som den är eller som förstärkning under min skaljacka.

Den kanske inte är lika varm som en dunjacka, men det är rätt smidigt att kunna ha den till jobbet utan att bekymra sig för lite nederbörd.
 
2016-10-24 21:34   xblp
Tycker dun ger en skönare värme, men har inte testat nya moderna syntetmaterial. Kan dock tycka synd om gässen så med bra fungerande syntet så väljer jag nog det, men just nu behöver jag inte köpa nytt på ett tag så det känns ju bra :-)
 
2016-10-24 21:54   Kogoyo
Kör med tunn dunväst innanför tunn syntetjacka: optimal isolering samt fuktmotstånd. Funkade utmärkt i -15 i fjällen och lika bra i +5 graders blåst med regn.
Dun kan maximalt ha 1000 cuin - kolla in phdesigns.
 
2016-10-25 08:28   Trottoarbonden
Har för många redan inköpta västar/ jackor i dun som värmer bäst men nästa gång jag köper något nytt kommer jag tänka på de stackars gässen.
Tur att utvecklingen går åt rätt håll.
 
2016-11-06 20:56   emmaf1
Jag vill välja syntetmaterial i fortsättningen! Just med hänsyn till dunets ursprung. Vad ska jag ha för damkappa? Galet skön varm och snygg? Tips?
 
2016-11-07 22:02   HanneMona
http://hugorosas.se/jag-skams-over-att-jag-en-gang-i-tiden-har-investerat-pengar-i-en-canada-goose-jacka

Till och med modebloggare säger nej till dun pågrund av den hemska industrin. Mycket bra!
 
2016-11-08 18:18   AndersPS
Om man väljer dun pga vikt/värme förhållande och hållbarhet om man sköter plagget, kan man välja att köpa ett lite dyrare och ett märke som har etiskt producerad dun. Alltså fåglar som är plockade efter det att de är döda. Man väljer lite pest eller kolera. Då dunet eventuellt är från levande plockade fåglar medan syntet är plast som framställts av olja.
För- och nackdelar med allt tyvärr...
 
Svar 2016-11-14 09:19   seobserver
Har bådeoch, vikt och volym avgör oftast. Muddar och ärmavslutningar liksom blixtlås brukar behöva bytas under bruket. Hydrodun gör att 4an är mindre sann.
Äldre är väl något som har med känslan att göra, skärpning!
go tur
 
Svar 2017-02-26 11:55   Thomas Lummi
Patagonias produkter, ska kolla in dem.
//Thomas
 

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar