Världscupen i vintersim

Den 17 februari genomförs för sjunde gången det öppna Skandinaviska Mästerskapet i vintersim, som även är en del av världscupen. Är du en vinterbadare?

Av: ulindh


Foto: Olaf Schneider

– På iskanten stod förra året cirka 400 vintersimmare från 21 länder och vi hoppas på ännu fler i år. Det internationella medieintresset är mycket stort och vi har flera utländska TV-kanaler på plats, bland annat CNN från USA och ARD och ZDF från Tyskland, berättar Lars Westerlund, ordförande i föreningen Mörkrets och Kylans Glada Vänner, som arrangerar tävlingen.

Den här gången har tävlingen utökats med flera distanser. Nu ska det tävlas i 25 meter bröstsim, frisim och fjäril, 50 meter bröstsim och frisim och 100 meter frisim. Dessutom genomförs stafetter 4×25 meter där båda könen måste vara representerade i laget.

– Vi har utökat antalet grenar på de kortare distanserna och ersatt 200 meter med 100 meter. Anledningen till detta är dels att vattnet är så kallt, mellan 0,1 och 0,4 grader, och dels att det är lite väl strömt i Skellefteälven för att simmarna ska klara 200 meter, säger Lars Westerlund.

Anmälningarna strömmar nu in till Mörkrets och Kylans Glada Vänner. Många tävlande kommer från Ryssland, Finland, Estland och Lettland.

– I dessa länder växer intresset för vintersimning snabbt, men det finns simmare från hela världen som kommer till Skellefteå. Bland annat har vi för första gången tävlande från Mongoliet, berättar Lars Westerlund.

Förutom simmandet är också intresset stort för den prestigefyllda hattävlingen. Vinnare blir den som har den roligaste hatten som dessutom måste vara funktionell.

Evenemanget invigs på kvällen den 16 februari av bland andra Västerbottens landshövding Magdalena Andersson.

Läs mer om Mörkrets och Kylans Glada Vänner.


Foto: Olaf Schneider

Är du en vinterbadare?

 
 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.
Den 9 september är det Vandringens dag och det finns flera guidade vandringar att anmäla sig till. 1 kommentar
Sörmlandsledens jubileum firas med folkfest och aktiviteter året ut.
Outdoor Festival Sthlm arrangeras i slutet på maj och erbjuder flera prova på aktiviteter, föreläsningar och skönt utehäng.
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.