Fjällvandring för innanförskap och god hälsa

Föreningen Hej främling och Svenska Turistföreningen arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Hej främling

Foto: Hej främling

Förra helgen arrangerade den ideella föreningen Hej främling och Svenska Turistföreningen en fjällvandring i Härjedalen. 27 deltagare mellan 15 och 40 år var med på vandringen som utgick från STF Fjällhornet Resort i Ljungdalen. 

– Det var både nybörjare som aldrig varit på fjället eller sovit i tält samt människor som har vandrat mycket och ville upptäcka något nytt. Vissa bodde i tält, många för första gången i livet, och de som ville bo inomhus fick bo i stugan, säger Fabienne Theiler på Hej främling. 

Foto: Hej främling

Foto: Hej främling

Under helgen kunde deltagarna följa med på en guidad vandring upp på Storturvan, vandra till ett vattenfall och prova på fjällöpning. Deltagarna fick också lära sig om växter, djur och hur man gör upp eld. På kvällen hade de även en mindfullnessövning i grillkåtan. 

– Många uppskattade att gå i naturen och tyckte att naturen var helt fantastiskt. Det var en avslappnande miljö som gav en fin möjlighet att mötas och pratas, säger Fabienne Theiler.

Foto: Hej främling Foto: Hej främling

Foto: Hej främling

Flera av deltagarna fick mersmak och vill nu vistas mer i naturen. 

– Många undrade när vi ska ut nästa gång och var nyfikna på hur man kan komma ut själv. Vi är supernöjda och vill göra om det här, kanske redan under våren med vintertältning, säger Fabienne Theiler.

Föreningen Hej främling anordnar gratis hälsofrämjande aktiviteter med syfte att bidra till en välmående och positiv integration i samhället. Föreningen grundades år 2013 och finns idag på cirka 50 platser i landet.  Fjällvandringen i Härjedalen var ett samarbete med Svenska Turistföreningen. 

Foto: Hej främling

Foto: Hej främling

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Fårö bjuder på vandring längs vackra sandstränder, häftiga raukar och en hel del tillbakablickar i historien. 6 kommentarer

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.