Utrustning för randonnée

Randonnée är skidbestigning som sker utanför preparerade pister. Här lite tips på utrustning.

Av: Christer Lindh


Utrustning för Randonnée
Randonnée är det franska namnet för skidturer i alpin terräng. På svenska översätts det ofta till skidbestigning. 
Randonnéeturer sker utanför preparerade pister och utstakade leder. Därför är god lokalkännedom och rätt utrustning för att klara varierande väderförhållanden viktigt. Karta och kompass är naturligtvis en självklarhet och en höjdmätare är också mycket användbar. 
Ryggsäck med torrt ombyte, förstärkningskläder (varma rastplagg), mat och dryck är också något man definitivt bör ha med. Obligatorisk säkerhetsutrustning på alla turer utanför preparerade backar och spår, är spade, transceiver och lavinsond. 

Transceivern, eller lavinsändaren, är en kombinerad sändare och mottagare. Under turen ska den stå på sändning. Den kan kopplas över på sökning, t ex  för att leta efter en begravd kompis efter en lavin. Transcievers finns i ett flertal fabrikat och säljs i välsorterade skid- och friluftslivsbutiker. 
De senaste åren har alltmer digitala system utvecklats, som lämnar mer information om t ex riktning och avstånd. Sökningen går ofta fortare med de nya lavinsändarna.
Oavsett vilken transceiver som används, är mycket viktigt att lära sig hur den fungerar. Träna sökning ofta. Stressen när något allvarligt händer är tillräckligt stor utan att du ska behöva tveka om hur lavinsändaren fungerar.

Lavinsonden är en lång och smal, ofta hopfällbar, stång som kan användas för att kontrollera snödjup och vid sökande efter begravda i snön. 
Skidutrustning för Randonnée är lik den som används vid utförsåkning. Det som skiljer mest är bindningen, men det finns också skidor och pjäxor som är utvecklade speciellt för randonnéebruk.

Skidan
Som Randonnée-skida fungerar egentligen vilken utförsskida som helst. Dock finns det egenskaper som man eftersträvar. Vikten är av stor betydelsen för orken när man går uppför, medan mjukhet och bredd har betydelse för åkegenskaperna utför vid olika skidföre. Därför är den specialiserade randonnéeskidan oftast lättare, kortare, bredare och mjukare än vanliga utförsskidor. Många använder breda och korta "vanliga" utförsskidor

Stighudar och skarknivar
Stighudarna är det som ger möjlighet att gå brant uppför. De är självhäftande eller har hakar och remmar som sätts fast på skidan. Hudarna ska var ungefär lika långa som skidan och något smalare.
Stighudar ger ett mycket bra fäste, men ändå lite glid framåt. Materialet är syntet, mohair eller en kombination av bägge. 
Stighudar är ingalunda en ny uppfinning och faktiskt äldre än vallan. Förr i världen använde man ofta skinn från djur (säl eller ren) för att få fäste under skidan. 
Om underlaget är mycket isigt kan skarknivar - en slags broddar för skidor - användas för ännu säkrare grepp i snön.

Skor och bindningar
Skon som används vid Randonnée liknar i mycket en vanlig utförssko och en vanlig slalompjäxa kan faktiskt användas vid kortare turer. En riktig randonnéesko är dock både bekvämare och mjukare. Dessutom kan skaftvinkeln på pjäxan regleras för att göra det lättare att gå uppför. Skon har dessutom en rejäl profilgummisula och ofta fäste för stegjärn för att underlätta vid klättring utan skidor.
Bindningen är kanske det som skiljer den alpina skidutrustningen mest från den traditionella utförsåkarens utrustning. Här har man kombinerat utföråkningens bindning med fast tå och häl med en funktion där hälen kan frigöras för att möjliggöra gång uppför eller framåt. Randonnéebindningarna är ofta betydligt lättare än utförsbindningar. 

Stavar
Även stavarna kan vara vanliga utförsåkningsstavar, gärna med lite större truga. Det finns en rad varianter av teleskopstavar, som många föredrar, då deras längd lätt kan regleras. En del teleskopstavar kan också skruvas ihop till lavinsonder.

Text: Katarina Petersén


Tillbaka till Utsidan/Skidor               

 

 

 
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En reseberättelse om en solovandring som börjar med ett fjällmaraton och därefter utgår från Vålådalen och går över Stensdalsfjällen och Bunnerfjällen 5 kommentarer
Kanske har du varit i Åre och vid klart väder sett de omgivande fjällen och funderat på om man även där kan åka skidor? Det kan man såklart - här ...
Vad ska med på turen? Med en packlista blir det enklare att ha koll, här har vi samlat packlistor för några aktiviteter att utgå ifrån. I forumet ...
Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...
Tolvte delen i en artikelserie om skapandet av det svenska outdoor-märket "Norra". 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.