Artiklar > Utgångspunkt Grövelsjön

Utgångspunkt Grövelsjön

Av: Gustav Cronhamn

Markerade leder

Jag lämnar idyllen och Vasaloppsstaden Mora. Sakta glider jag längs vägen mot det ändlösa. Ett typiskt Dalalandskap med fäbodar och kraftigt markerat dallandskap passeras. På mils avstånd reser sig Städjan, 1131 meter och fångar blicken. Vi passerar Älvdalen, Särna och Idre innan bussen når ändhållplatsen, Grövelsjöns fjällstation.

Det är kallare än i en "frösabox", stjärnorna lyser på himlen och månen ger en ledbelysning. Med Grövelsjön som utgångspunkt ges många möjligheter. Markerade leder utgår till både Sverige och Norge, som är mycket natursköna och varierande. Man vet aldrig vad som väntar bakom krönet, antingen ett nytt krön eller en gudabenådad utsikt.

För alla

Grövelsjön är fjället för alla, i alla åldrar. Här finns välpreparerade skidspår för träning, motion eller bara njutning, härliga offpist åk på både norska och svenska sidan. En topptur på Storvätteshågna kanske lockar? Dalarnas- och Svealands högsta topp på 1204 meter, men börja i tid för turen är minst 18 km.

 

Spa

Sjöarna Grövelsjön och Hävlingen lockar med fiske året runt. Större delen av området är skyddat som nationalpark och naturreservat. I snön kan man se spår av lo och järv då björnarna är i ide. Efter några vackra turer i den lättframkomliga terrängen är man väl värd en ompyssling på Grövelsjöns fjällstation med spa och flera miljöcertifieringar.

 

Text och foto: Gustav Cronhamn

 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2010-01-15 17:56   BrittMarie
Ja, Grövelsjön är verkligen fint, sommar, höst, vinter. Hyfsat nära när man bor i sydsverige men ändå avskiljt och långt-borta-känsla.
 
2010-01-30 12:05   Fam.schnee
Grövelsjön ger äkta fjällkänsla bara 45 mil från Stockholm .Där kan alla mätta sitt lustmäte,det finns något för alla.Kan varmt rekomendera det både för familj med småbarn och äventyrare som bara vill vara i fred.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar