Ursvik Ultra

Under helgen gick Ursvik Ultra för fjärde året. Liksom tidigare slog det luriga april-vädret till och täckte banan med snö. Av ett 30-tal tappra löpare som tog sig an den 75 kilometer långa terrängbanan skulle blott hälften ta sig i mål. Vilka är det egentligen som får för sig att springa 75 kilometer terränglöpning i snöstorm?

Av: peppe_malmqvist

Ursvik Ultra
Vad är det som får människor att ställa upp i 75 kilometers terränglöpning på Stockholms tuffaste löpslinga? Dessutom när starten går mitt i natten och ofta i rejäl kyla? Tävlingen, som en gång togs fram av Johan Andersson och Jari Palonen i multisportlaget Team Silva med tanken att skapa en "vidrigt jobbig tävling", lockar en glad skara löpare år efter år.

Ultramänniskorna
Så vilka är de som ställer upp i Ursvik Ultra? Loppet lockar onekligen en mängd extrema idrottare. Kanske inte Sveriges sprinterelit direkt, men likväl personer som är beredda att anta riktigt fysiska tuffa utmaningar, och som inte räds att springa non-stop i 8-9 timmar. Årets vinnare visste inte riktigt hur många ultramarathon han genomfört, men det var någonstans mellan 20 och 30, däribland det över 20 mil långa Sparthalon. En av tjejerna hade genomfört Western States i USA. Inte bara en, utan två gånger. Western States är 160 kilometer non-stop i bergsterräng. Ja, du räknade rätt – det blir fyra marathon på raken.

Fast alla är inte så extrema. Flera har aldrig sprungit ett ultramarathon förut. Många är glada amatörer som antagligen tycker att marathon är för enkelt. Även om en och annan har ett lite bisert uttryck på läpparna när de kommer i mål, är de smått lyriska under ytan. En av årets deltagare tackade arrangören med ett glatt leende för en "mycket trevlig tävling - jag kommer tillbaka nästa år". Årets kvinnliga vinnare Clarinda Larssons som genomförde loppet för fjärde året i rad kommenterade det hela med "Jag bor så nära och hade nästan känt mig lite lat om jag inte ställde upp".

Lurigt April-väder
Om det är något som kännetecknar Ursvik Ultra så måste det vara det oförutsägbara april-vädret. När vårvindarna svepte in över Stockholm och såg till att Extreme-banan i Ursvik blev helt isfri var det många som hoppades att det skulle bli banrekord på Ursvik Ultra och för en gång skull varmt och behagligt under April-natten. Ack vad de bedrog sig! Under tävlingsnatten svepte en snöstorm in och bitvis sänktes sikten till ett fåtal meter. En och annan löpare fick se sin sportdryck förvandlas till isglass. Erfarna löpare som varit med några år vet att man får vara beredd på kallt väder och hade tagit med sig isolerande väskor.

För några år sedan sjönk temperaturen till –12 grader under natten vilket fick till och med den danske 100-kilometersmästaren att kliva av efter 3 varv. Han summerade loppet med att ”det är allt lite kallare i Sverige än i Danmark”. Det året frös banans två vattenstationer till is.

Extreme-banan
Loppet startas traditionsenligt klockan 00:00 under natten mellan lördag och söndag. För de flesta tar det mellan 8-10 timmar att genomföra de 5 varven runt den 15 kilometer långa så kallade Exteme-banan i Ursviks motionsområde norr om Stockholm. Banan är så gott som är nedlusat av småbackar. Upp och ner. Upp och ner. Något år mätte en av deltagarna stigningen i höjdmeter och kom fram till 400 meter per varv. Det blir 2000 meter totalt. Knappast något som knädoktorn rekommenderar. Banrekorden på 6.43 innehas av – föga förvånand – ”Sveriges okrönte ultrakung” Rune Larsson. Han är en av två löpare som lyckats genomföra loppet under 7 timmar.
I och med att deltagarna passerar friluftsgården med tillhörande bastu fyra gånger innan de kommit i mål är det lätt att bryta. Det krävs tufft psyke att inte falla för frestelsen när det är minus 10 grader och man efter 60 kilometer passerar bastun än en gång. Varje år bryter också en hel del deltagare. Under de extrema förhållanden i år bröt mer än hälften av deltagarna i herr-klassen loppet. Annat är det med tjejerna. Som vanligt är de tio gånger tuffare än männen i sådana här tävlingar. En tjej bröt i år.

Finsk vinst
Trots förhoppningar om att vädret skulle vara bra visade det sig att årets upplaga skulle bli en tuff utmaning. Snöstormen sänkte sikten rejält och de isfläckar som fanns längs banan maskerades lömskt av den nyfallna snön. I år ställde två finska ultralöpare upp. Det skulle visa sig att Tero Töyrylä skulle vinna relativt ohotad av de andra eftersom han höll ett väldigt jämnt tempo genom hela loppet. Efter 45 kilometers löpning sänkte han farten med mindre än en halvminut per kilometer, medans de flesta andra tappade farten under fjärde och femte varvet. Tero vann herrklassen på tiden 7:18:24. Tvåa kom Kim Rasmussen ungefär 20 minuter efter Tero. Trea blev Sören Jonsson 7:43:20.
Vinnare i damklassen blev Clarinda Larsson på tiden 8:31:50. Clarinda genomförde loppet för fjärde året i rad. Tvåa blev Cecilia Petersson och trea blev Mimmi Andersson.

I år lockade Team Silva också med en stafettklass som fick bestå av 2-5 löpare. Tyvärr ställde bara tre lag upp. Herrklassen vanns av IF Skattemyndigheten Stockholm Multisport och damklassen vanns av Nice Try.

Ursvik Ultra är den andra tävlingen som ger poäng i Svenska Trailrun Masters Cup. Serien består av sju lopp från Skåne i söder till Björkliden i norr. Serien hittar du här på Utsidan under www.utsidan.se/trailrun.
Team Silvas hemsida hittar du på www.teamsilva.nu

www.teamsilva.nu/uu

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
Petzl har just lanserat en ultralätt pannlampa med uppladdningsbart batteri, var med i vår tävling så har du chansen att vinna en. 1 kommentar
Äntligen är det dags för en ny fototävling! Fotografera någon rolig och fantasieggande stubbe och var med och tävla. Calazo förlag sponsrar med ... 2 kommentarer
Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.