Två nya kikare från Minox

Minox GmbH i Wetzlar, Tyskland, visar återigen sin ledande ställning inom optisk teknikutveckling genom att beträda en ohelig mark.

Av: ulindh

Kvalitetskikare med Porro-prismor har under den senaste tiden varit något som de flesta tillverkare har undvikit på grund av otrendig design och de lite mer utrymmeskrävande fysiska egenskaperna. Minox går emot denna ström genom att utveckla två stycken helt nya kikare med Porro-prismor - Minox BD 8x44 BP och Minox BD 10x44 BP.


På grund av att avståndet mellan de två frontglasens avstånd mellan varandra är högre än normalt, och i synnerhet i jämförelse med kikare med takkantsprismor, uppstår här ett intressant optiskt fenomen: bilden som vår hjärna tvingas att tolka består egentligen av två olika bilder med en förskjutning i sidled. Detta ger oss en bild som upplevs som en 3D-bild. Kort och gott upplevs bilden med ett större djup än vad som normalt är fallet.

Det är ett faktum att Porro-prismakikare har levt en undanskymd tillvaro under de senare åren, då tillverkare har koncentrerat sig på den mer populära takkants-prisman som ger en mer kompakt och trendig design. Minox följer inte trender och går inte i andras fotspår - och visar detta tydligt med denna nya serie kikare. De nya BD 8x44 BP och BD 10x44 BP är inte konstruerade av trendiga skäl - de är redan från ritbordet designade av kvalitetsskäl. Minox kikare är utvecklade av ett eget designteam med hög kompetens som utnyttjar den allra senaste tekniken som står till buds för perfektion och kvalitet på optiska produkter.

• 97,5% ljusgenomsläpp
• Mycket kompakt design
• Aluminum-hus: endast 690 gram
• Intern fokusering
• Vattentålig ner till 5 meter
• Argongas
• Twist-up ögonmusslor med 3 klick-stop
• Diopter-kompensation kombinerat i fokuseringshjulet

Målgruppen för dessa nya kvalitetskikare är lika självklar som enkel: alla kvalitetsmedvetna köpare bland många kategorier. Jägare som kräver mycket ljus vid skymning, fågelskådare med krav på hög skärpa, båtägare, naturentusiaster, fjällvandrare - kort och gott: alla med höga krav på precision, skärpa, kvalitet och bra bild.

Minox BD 8x44 BP och BD 10x44 BP beräknas kosta ca 5500:- resp 6000:- inklusive moms och finns för leverans från augusti månad.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En reseberättelse om en solovandring som börjar med ett fjällmaraton och därefter utgår från Vålådalen och går över Stensdalsfjällen och Bunnerfjällen 5 kommentarer
Vad ska med på turen? Med en packlista blir det enklare att ha koll, här har vi samlat packlistor för några aktiviteter att utgå ifrån. I forumet ...
Niklas vaknade upp en morgon, han hann inte mycket mer än att öppna ögonen innan tusen frågor dök upp i huvudet. “Vart är jag? Vad har hänt med mitt ...
Tolvte delen i en artikelserie om skapandet av det svenska outdoor-märket "Norra". 1 kommentar
Elfte delen i en artikelserie om skapandet av det svenska outdoor-märket "Norra". 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.