Träna för överlevnad

Överlevnadskurser blir allt vanligare. Lär av militären.

Av: Daniel Åkerlind

Träna för överlevnad

Du åker skidor i fjällen en vacker vinterdag. Vinden tilltar och du skyndar på för att nå fram till stugan. Slutligen inser du att ni inte kommer hinna fram. Vindfaktorn gör att temperaturen sjunkit från -10 till -40 grader. Känslan av maktlöshet tilltar, blodsockret har sjunkit av stressen och det går inte längre att tänka klart. Paniken bryter ut, de beslut du fattar blir allt mer irrationella. Det som för några minuter sedan var en trevlig utflykt, är nu en livshotande situation.

Under tävling, träning eller expeditioner tänker man sällan på att det värsta kan hända, än mindre är man förberedd på att hantera en svår situation. Det har blivit populärt med överlevnadskurser, allt från turistattraktioner, till kurser som löper över flera veckor. MEn det finns sätt att lära sig - Militären har en överlevnadsskola i Karlsborg, där Lars Fält är skolchef. Han håller både civila och militära utbildningar i överlevnad där han lär ut hur man renar vatten, vad som går att äta i naturen, hur man gör upp eld och påkallar hjälp. Samt om de primitiva fysiska och mentala handlingsmönster som sätts igång under en överlevnadssituation.

Hur reagerar man under en överlevnadssituation?
Människor reagerar grundläggande på tre olika sätt: 50 procent försöker komma bort från problemet. 25 procent blir passiva och vet inte vad de ska göra. Enbart 25 procent hanterar situationen korrekt. Av dem som omkommer dör 60-80 procent inom tre dygn. Men det finns avgörande faktorer som gör att vissa har större chans att överleva, säger Lars.
- De har hög stresströskel, stark motivation, självsäkerhet och stabilt psyke. Andra kanske har svårt att fatta beslut, låg motivation och svag självsäkerhet. Men det går att träna upp sin överlevnadsförmåga.

Vilka faktorer är avgörande i en överlevnadssituation?
- De som har familj har oftast större motivation att överleva än de som lever ensamma. Det är inte främst utrustningen eller den fysiska uthålligheten som är avgörande, vilket många tror, utan den mentala stabiliteten och kapaciteten. Man kan vara hur vältränad som helst, men om man knäcks under pressen och får panik är man ändå hjälplös. Det finns många exempel på personer som överlevt enbart för att de lyckats behålla lugnet. Lars berättar om en fiskare som ramlade i vattnet utanför Island. Han hade normal fysik, var iklädd en ulltröja och oljeställ och befann sig flera kilometer utanför kusten i nollgradigt vatten. Det går att överleva högst tio minuter under dessa omständigheter.
- Men den här killen simmade i över sex timmar in mot kusten, kravlade sig uppför ett stup och in i en stuga där han fick hjälp. På sjukhuset frågade de vad som fick honom att klara av någonting som egentligen är fysiskt omöjligt. Han sa att det enda som motiverat honom att inte ge upp, var att han dagen innan pratat med en vän om att åka till New York vilket han inte ville missa.

Vad ska jag tänka på i en överlevnadssituation?
Om en oförutsedd situation uppstår, ta det lugnt, tänk igenom vad du kan göra metodiskt och rationellt. Ignorera inte problemen utan lös dem direkt. Var vaksam på om vädret ändras, om utrustningen håller på att gå sönder eller om du är osäker på vart du är. Det viktigaste är att man är väl förberedd och framför allt har samlat på sig erfarenhet genom att vara ute i naturen. Det är lätt att hamna i en negativ handlingsspiral där det ena felbeslutet leder till det andra.
- Det andra man måste tänka på i en överlevnadssituation är att säkra tillgången till vatten, understryker Lars. En person överlever tre dagar utan vätska, om det är varmt kan man förlora omdömet av vätskebrist på några timmar. Däremot klarar man sig i tre veckor utan mat. Under stress förbrukar kroppen blodsocker, detta resulterar i att den fysiska och mentala kapaciteten försämras betydligt snabbare än vad den gör i normala fall.

Text: Daniel ÅkerlinD
Foto: Lars Fält

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-08-22 15:53   stenil2005
Nu finns andra utgåvan av Handbok för överlevnad till sjöss ute på marknaden!

Se www.seasafety.se
 

Läs mer

Ut i vilda västern

Magiska vyer och djupa skogar längs den vackra vandringsleden Kuststigen.

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer
Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips