Tina och Tom nådde nordpolen

Tina och Tom Sjögren nådde kl 22:17 svensk tid Nordpolen efter 68 dagars expedition utan assistans. Genom detta blir Tina Sjögren världens enda kvinna som utfört bedriften att oassisterad skida till Nordpolen. Tina är dessutom ensam om att ha klarat de s.k. tre polerna; Nordpolen, Sydpolen samt Mount Everest.

Av: Christer Lindh

Tina och Tom Sjögren nådde kl 22:17 svensk tid Nordpolen efter 68 dagars expedition utan assistans. Genom detta blir Tina Sjögren världens enda kvinna som utfört bedriften att oassisterad skida till Nordpolen. Tina är dessutom ensam om att ha klarat de s.k. tre polerna; Nordpolen, Sydpolen samt Mount Everest.

Händelsen är historisk ty paret har skidat till båda polerna med endast två månaders mellanrum, ingen har någonsin tidigare lyckats med denna bedrift. Säsongen på polerna är mycket begränsad, detta p.g.a. väderlek och kärva isförhållanden. Tom och Tina utförde noggranna beräkningar och upptäckte att det skulle kunna vara genomförbart att ta båda polerna inom en säsong. Detta dock underförutsättning att deras kroppar skulle klara av två extremt hårda expeditioner så tätt inpå varandra. Nu har Sjögrens svaret; Det går! Det är en prestation utan tidigare motsvarighet.

Av de senaste 183 dygnen har paret spenderat 131 dagar på skidor. Genomsnitt varit på marsch med upp till 150 kilos slädar efter sig i 10 timmar per dag. Helt utan assistans!

Thomas första Svensk och fjärde person i världen att klara de 3 polera.

Tina första kvinna i världen att klara de 3 polera samt Nordpolen utan assistans.

Tina och Thomas är först med att ta båda polerna följd under en säsong.

Sverige andra nation i världen att nå de 3 polerna .

Det dröjer dock ett par veckor innan Sjögrens återkommer till Sverige, först ska de tackla stormen från amerikansk och internationell press då det Svenska General Konsulatet håller mottagning för den legendariska 3 Pols Expeditionen i början av juni. Tom och Tina längtar efter lyx i form av onyttigheter och torra kläder.

Polarexpeditioner utförs på två sätt; assisterad eller oassisterad. Med assisterad expedition menas expeditioner vilka tillförs nya förråd av mat och bränsle på givna tider under färden. Assisterade expeditioner är även sådana som inte tar sig fram av egen kraft, man använder sig i regel av hundar eller skidsegel.

En expedition utan assistans tar sig fram helt på egen hand; gående eller på skidor. De måste klara sig helt ensamma under expeditionens gång. De har med sig alla förnödenheter från start, vilket gör att allt som tas med måste övervägas minutiöst, då det gör slädarna tyngre och med det expeditionen mycket svårare. Skillnaden i påfrestning är enorm mellan de olika modellerna det är mycket ovanligt med en lyckad oassisterad expedition.

Att nå jordens nord och sydpol oassisterad samt Mount Everest topp är den tuffaste samt mest eftertraktade bedriften i äventyrarvärlden. Det dröjde tills 1999 innan någon lyckades. Dagens händelser är mycket unik före Tom och Tina var det bara tre fransmän (en och samma expedition) som klarat bragden.

Anledningen till att så få människor klarat de tre polerna är att expeditions miljöerna ställer så olika krav på deltagarna. Samtliga poler kräver naturligt vis en enorm uthållighet och förmåga att hantera rädsla samt farliga situationer. Varje pol har dessutom sina speciella förhållanden vilket gör att special kunskap måste införskaffas såväl i teknisk som färdighet. Mount Everest med sin höga höjd, kraftiga vind s detta gör att väderluckor måste till för att en topp bestigning skall lyckas. Sydpolen har speciella krav på uthållighet då landskapet och uppgiften är så monoton. Nordpolens extrema miljö med isflak som spricker praktiskt taget under fötterna på expeditions deltagarna och den radikala risken för hypotermia i den extrema kylan, till detta kommer faran med isbjörnar och vakar mm.

Källa: Anna Viola Hallberg, Expedition Spokesperson

http://www.thepoles.com

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
Sommaren 2013 gjorde André tillsammans med en god vän ett försök att bestiga Pik Lenin i Pamirbergen. Dåligt väder tvingade dem att avbryta ... 1 kommentar

Höjdarjobb

Mikke Erikssomn beskriver bergsguidens vardag. 1 kommentar
Artikeltävlingens sista bidrag kom på delad fjärdeplats - Bestigning av Store Austabotntind i Norge - Arla morgon och bilfri väg. Troligen ligger ... 3 kommentarer
Efter försöket att bestiga Carstensz Pyramid på Nya Guinea, vände Olof och Martin fören mot Darwin i Australien, samt ställde siktet på Mt. ... 2 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.