Nyheter > Tid för fågelskådning

Tid för fågelskådning

Fåglar vid Hornborgasjön.

Vi har nu passerat vårdagjämningen och dagarna blir längre. Flyttfåglarna är på väg tillbaka och samlas runt sjöar och våtmarker. Besök ett fågeltorn och hälsa fåglarna och våren välkommen.

Natursidan har en karta där de lägger in och samlar upp Sveriges bästa platser för fågelskådning, du kan själv vara med och tipsa om du har platser som inte redan finns med där.

Här hittar du kartan på Natursidan.

BirdLife Sverige håller på att bygga upp en bank med "Svenska fågellokaler", där det ska gå att ta reda på var, när och hur du får ut mest av ett besök på en fågellokal. Det finns kartor med utmärkta stigar och leder, information om p-platser, toaletter, om stigar är anpassade för rullstol, barnvagn, om det finns vinterfågelmatningar osv. Även information om vad man kan förvänta sig finna under de olika årstiderna.

Tranorna har börjat samlas för sin årliga trandans vid Hornborgasjön, där naturum håller öppet alla dagar fram till 30 april. Det går att följa räkningen av tranorna dag för dag här.

Även vid sjön Pulken utanför Yngsjö i Skåne samlas mängder av tranor och på på söndag 24 mars klockan 15.00 - 17.00 firas trandagen med fika i utemuseet. På ett fält intill fågeltornet vid sjön Pulken matas tranorna för att undvika att de gör skada på böndernas nysådda åkrar. 

Men det finns så många fler fåglar att se och att lära sig fler arter varje år är roligt och givande.

Det finns en bra fågelbok på nätet med både bilder och läten på fåglar för att artbestämma dem fageln.se

Bra att ha med sig på en tur för att skåda fåglar är kikare, fågelbok, matsäck, varma kläder, tålamod och sittunderlag eller hopfällbar stol. 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2019-03-25 06:37   Trottoarbonden
Var på besök i Småland under helgen och såg ett flertal tranor göra sin dans på fälten.
Mycket vacker fågel :-)
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in