Artiklar > Sveriges första kajakactionfilm

Sveriges första kajakactionfilm

Turbulens – Sveriges första kajakactionfilm

Turbulens är Sveriges första långfilm i underhållningsgenren med fokus på havskajak, kryddad med både kajaksurfing och forspaddling. Filmen släpps på DVD tillsammans med nästa nummer av Utemagasinet och finns i butik från 30:e augusti, men redan nu finns en kortare Internetversion att se via nätet. Filmen är inspelad i Skandinavien och har producerats av Årebaserade Active Outdoor Media AB.

Upphovsmännen bakom filmen heter Lars Larsson och Daniel Warberg och är båda före detta landslagspaddlare i forspaddlingsgrenen freestyle. Larsson grundade också den första svenska tidningen för paddlare för sju år sedan och har sedan dess sysslat med nästan alla typer av paddling som finns.

– Jag har länge närt en dröm om att göra en film som visar de miljöer vi tycker om att leka i och som ger en inblick i varför vi älskar att paddla kajak. Det känns verkligen roligt att det äntligen blivit verklighet, säger Larsson.

Namnet till filmen syftar på turbulent vatten och kan vara allt ifrån de små virvlar som skapas när man drar paddeln genom en spegelblank vattenyta, till de frustande vitvatteninfernon som skapas av kollapsande havsvågor. I filmen får du följa med på alltifrån stilla sommarpaddling i Stockholms och Bohusläns skärgårdar, till skön kajaksurfing i danska Klitmöller och brutal forspaddling i Voss, Norge.

För snart tio år sedan gjordes det två svenska undergroundfilmer om forspaddling och för några år sedan en instruktions-DVD för havspaddling, men det har aldrig tidigare gjorts en svensk kajakfilm i rent underhållningssyfte som porträtterat paddling med havskajak. Däremot finns utländska filmare som gjort mycket populära filmer i genren, till exempel brittiska Justin Curgenvens ”This is the Sea”.

Det unika med Turbulens är att den till skillnad från de utländska filmerna bara innehåller Skandinaviska miljöer och svenska paddlare. Dessutom är det troligtvis den första kajakfilmen i världen som visar upp så vitt skilda typer av paddling i samma film.

– Ett av våra syften med Turbulens var att visa vilken bredd det finns på de miljöer du kan utforska med kajak. Vi vill inspirera människor till att våga prova nya former av paddling i andra typer av kajaker än de är vana vid, säger Warberg, som själv gjorde premiär i havskajak under inspelningarna.

Turbulens premiärvisades i april i Göteborg på biograf Draken och i Stockholm på Skandiabiografen. Den var det enda svenska bidraget som valts ut till actionsporternas filmfestival Elixir.

Läs mer och se internetversionen av filmen på: http://turbulensfilm.se

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in

Tips!