Svenskt kajakföretag gör en insats för miljön

Point 65 inför pantsystem för sina gamla kajaker. Som det första kajakföretaget i världen inför nu Point 65 ett pantsystem för sina kajaker. Det innebär att kunden får 500 kronor i pant när han eller hon lämnar in sin gamla kajak. Kajaken tas omhand av SRV återvinning, som Point 65 slutit avtal med.

Av: ulindh

Som det första kajakföretaget i världen inför nu Point 65 ett pantsystem för sina kajaker. Det innebär att kunden får 500 kronor i pant när han eller hon lämnar in sin gamla kajak. Kajaken tas omhand av SRV återvinning, som Point 65 slutit avtal med.
– Pantsystemet är en viktig del i vårt miljöprogram. Vi börjar i Sverige i år och kommer att utvidga till övriga Skandinavien och så småningom till alla de 22 länder där våra kajaker säljs, säger Richard Öhman, grundare av Point 65.

Svenska Point 65 är det ledande kajakföretaget i Nordeuropa. Nu blir företaget även föregångare i världen när det gäller miljöansvar, då pantsystemet för kajaker blir det första någonsin i sitt slag.
– Som utvecklare och tillverkare av kajaker jobbar vi hela tiden nära naturen. Därför känns det naturligt med denna långsiktiga satsning att ta vårt miljöansvar och ta hand om gamla och utrangerade kajaker, inte minst då vi växer snabbt och numera säljer en väldig massa kajaker, säger Richard Öhman.

Det företag som fått i uppdrag av Point 65 att återvinna de utrangerade kajakerna är SRV återvinning som ägs av kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Salem. Kajakerna kommer att fraktas till SRV:s återvinningsanläggning i Gladökvarn där de omvandlas till bränslefraktion. Kunden får presentkort på 500 kronor

De kajaker som ska ”pantas” lämnas in hos Point 65:s lager i Tomteboda, Solna. Alla Point 65-kunder som lämnar in sina kajaker får, förutom att kajaken kostnadsfritt tas omhand på ett miljöriktigt sätt, även ett presentkort värt 500 kronor att nyttja vid köp av nästa kajak. Avtalet gäller för kajaker köpta 2005 eller senare och där garantiformuläret fyllts i och registrerats.

Visste du förresten att:
Enligt Naturvårdsverkets utredning "Genomförande av EUs utsläppstakdirektiv – en lägesrapport för Sverige 2006" uppgår mängden utsläpp av växthusgaser från fritidsbåtar till över 7 500 ton per år. De 430 000 fritidsbåtarna i Sverige förbrukar mer än 100 000 kubik – alltså en miljard liter – bränsle varje år.

Glädjande dock är att paddling här står för noll. Paddla på!
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-04-16 12:44   calypso63
Det här låter lite märkligt,gäller det både glasfiber och polyten kajaker?(kan förstå om det gäller polyten).Är det inte bättre att sälja kajaken så att någon annan kan använda den när den ändå är tillverkad?
Hållbarheten på glasfiber kajak är väldigt lång och går nästan att laga i oändlighet så det bästa sättet att återvinna måste vara att fortsätta använda den i stället för att tillverka en ny. Men det är klart någon gång måste de kanske skrotas och då är väl det bra om man för en 500 hundring/BL
 
2008-04-16 15:26   Jonas.O
Ja är det inte ett tämligen "lätt" sätt att skapa sig ett miljösamvete!? Det måste finnas andra mycket vktigare (men kanske svårare och mer kostsamma) områden där kajaktillverkare skulle kunna göra en större insats. Sin kemikalieanvändning tex?
 
2008-04-17 23:37   dag.lunden@telia.com
Undrar hur många kajaker som "skrotas" årligen. Jämfört med glasfiberbåtar så torde volymen vara begränsad. Inte minst då glasfiberbåtar i många fall har en livstid >30 år (minst). Jag har två båtar (utöver kajaken) på landet inköpta någon gång på 60 talet och jag har inga planer på att skrota dessa. Men de mår bra av lite färg emellanåt...
/Dag
 

Läs mer

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.