Svenska Paddelutmaningen 2012

Av: ulindh

Stefan Jonsson har antagit en utmaning - vill du vara med?

Snart är det faktiskt varmare och möjligheterna att paddla än större! Visst är det härligt att komma ut och paddla i våra sjöar, vattendrag och längs vår kust!

Tyvärr finns det mycket skräp ute i vår natur. Bland de värre sakerna är plast. Plast bryts inte ner, utan bryts bara sönder. Tills slut är det nedbrutet till mycket små plastpartiklar. Men plasten försvinner inte utan äts upp av små djur som i sin tur äts av större djur och till slut hamnar plasten i vår mat.

Ingen kan ju göra allt, men alla kan göra lite! Dessutom blir "Lite multiplicerat med Väldigt Mycket = Mycket". Om vi är många som hjälps åt behöver var och en inte göra så mycket för att det skall göra stor skillnad.

Stefans utmaning till dig är att (förutom ditt eget skräp förstås) ta med dig en del av det plastskräp du hittar ute och se till att det kommer till återvinningen.

Innan du återvinner väger du plastskräpet och skickar ett mail till paddelutmaningen@gmail.com och talar om vikten på det du återvunnit. Du får även gärna tala om när och var du plockade upp det.

Tanken är att detta skall göras på enklaste sätt. Stefan har lagt upp en sida på Facebook där han kommer att rapportera hur mycket plastskräp som rensats i Sverige.  .

Målet är att rensa våra svenska kuster och stränder från minst ett ton skräp. Det betyder att om du och 999 andra personer plockar ett kilo vardera är målet nått. Låter det mycket? Stefan har plockat plast två gånger i vår och är redan uppe i 3 kg!

Lycka till!

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.