Svensk Mountainbike Orientering-Cup avgjord

Den första historiska tävling Svensk Mountainbike Orientering-Cup är avgjord. Efter fem hårda och utslagsgivande deltävlingar stod en överlägsen Henrik Johnsson, OK Tor Eskilstuna som herrsegrare. Damtävlingen vanns av finska världsettan Päivi Tommola.

Av: Christer Lindh

Henrik kopplade greppet från start
Redan vid första deltävlingen i hemmaterräng visade Henrik Johnsson från Eskilstuna klubben OK Tor vart det pekade. Vid deltävling två visade han att den första segern inte var en tillfällighet. Den enda förlusten i cupen för Johnsson kom i den mycket tuffa terrängen kring Idre fjäll, där Mikko Tommola från Finland visade sig starkast. Henrik fick dock sin revansch mot Tommola i MTB-SM-terrängen kring Ånnaboda och fick därigenom avsluta cupen med ytterligare en seger.
– Jag anser att Henrik är landets bästa Mountainbike-orienterare, berättar Anders Sahlén, tävlingsledare för tävlingen. De mer specialiserade cyklisterna, orienterarna eller skidorienterarna som startat har inte kunnat matcha honom, fortsätter Anders. Vi har ju också haft glädjen att ta emot internationell konkurrens och de har Henrik matchat väl, avslutar Sahlén

Resultat Herrar
1 Henrik Johnsson OK Tor 435p
2 Gunnar Munktelius Ramnäs CK 277p
3 Magnus Hellberg Västerås SOK 272p
Fullständig resultatlista http://www.svenskidrott.se/Downloads/42413/docs/Totalsammanställning_herrar.htm

Finska världsettan avgjorde på sista deltävlingen
Damklassen var betydligt jämnare än herrklassen. Efter fyra deltävlingar av fem så fanns det sex damer med chans att vinna inför den avslutande deltävlingen. Endast tre av dessa kom till start i Ånnaboda. Där Päivi Tommola genom sin seger avgjorde damklassen.

Resultat Damer
1 Päivi Tommola LS-37, Finland 220p
2 Eva-Maj Johansson Ramnäs CK 210p
3 Kirsi Korhonen NaVi/MTB-O team finland SF 201p
Fullständig resultatlista: http://www.svenskidrott.se/Downloads/42413/docs/Totalsammanställning_damer.htm

Tävlingsform
Tävlingarna i cupen genomfördes i blandad terräng från Fjällterräng i Idre i Norr till bokskogens grönska i Skåne i Söder.
- Det har också varit ett självändamål att testa lite olika varianter av tävlingsfomer, berättar två av banläggarna samstämmigt Henrik Ortman och Tomas Jansson, som också sitter med i svenska orienteringsförbundets utvärderingsgrupp angående MTB-O. Sporten är i sin linda fortfarande och det är därför viktigt att försöka finna rätt former, förklara Ortman vidare.

En ny sport för att stanna?
- Även om sporten fortfarande är liten så har den kommit för att stanna. Totalt kom det 153 åkare till start, berättar Sahlén. Förutom Sverige fanns även Finland, Danmark och Tyskland representerade. Nu återstår att utvärdera tävlingarna mer ingående, men redan nu kan vi konstatera att det varit en framgång, sen får vi se hur fortsättningen blir , avslutar Sahlén.
- Omdömena har varit genomgående positiva, vi har också fått mycket konstruktiva förbättringsidéer. Jag sitter och filar på ett arrangemang till Idreveckan 2004, berättar en av arrangörena Bo Lindwall.

För fullständiga tävlingsresultat, cupresultat, samt mer information besök www.vasterassok.com/mtbo

Bakgrund
Mountainbike Orientering (MTB-O) är en sport som är en kombination av MTB
Cross Country och orientering. I Sverige har det fram tills nu knappast bedrivits någon
MTB-O-verksamhet alls men nere på kontinenten är sporten större och sommaren 2002
genomfördes det första VM-tävlingen i Frankrike. Orienteringsmässigt kan MTB-O närmast liknas vid Skidorientering på cykel där vägvalen mellan kontrollerna är mer avgörande
än finorientering i fotorienteringen.

Tävlingsprogrammet i Svensk Mountainbike Orientering-Cup 2003 var:
2003-06-01: Eskilstunafors, Sprint, gemensam start
2003-06-08: Västerås SOK, Klassisk, gemensam start
2003-06-09: Västerås SOK, 2-manna stafett (ej med i poängräkningen)
2003-06-25: Idrefjällens Orienteringsklubb, klassisk, gemensam start
2003-07-12: Ravlunda skjutfält, Andrarums IF, Klassisk, gemensam start
2003-07-14: Örebro, Individuell start
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Andra delen av Lasses cykeltur genom östra Afrika. Den här gången får ni läsa om vägen till Karamoja i Uganda samt jakten på Sir Wilfreds Thesigers ... 4 kommentarer

En cykeltur till Turkana

Den femte cykelturen i Afrika tog Lars till avlägsna områden i norra Kenya. 6 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.