Rekordmånga kvinnor anmälda till Vasaloppet 2024

Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.

Av: Alicia Schumacher

Foto: VasaloppetFler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Ökningen kan vara ett resultat av Vasaloppets projekt ”Fler kvinnor i spåret”.

Startplatserna till Vasaloppet 2024 är slutsålda. Av 15 800 anmälda deltagare är 23 procent kvinnor, vilket är den högsta siffran någonsin. Jämfört med årets lopp är det en ökning med 4,6 procent.

– Det är väldigt glädjande såklart. Det är fortfarande bara 23 procent så vi har en lång resa framför oss, men det är en väldigt positiv utveckling, säger Lena Hermansson, projektledare på Vasaloppet.

Vasaloppet har sedan augusti arbetat för att få fler kvinnor att delta på deras vinter- och sommarvecka. Genom projektet ”Fler kvinnor i spåret” införde de under årets vintervecka bland annat separata bajamajor med gratis mensskydd. De har också uppdaterat seedningsreglerna för Vasaloppet och Tjejvasan i samband med graviditet och anordnat en lokal inspirationsträff med fokus på längdskidåkning. Personalen på Vasaloppet har utbildats inom jämställdhet och de har även bildat en extern utvecklingsgrupp med kvinnor från hela landet som hjälper de att nå en jämnare könsfördelning i loppen.

– Jämställdhetsfrågan är en resa vi alla är i. Vasaloppet började den resan 1981 när kvinnor fick åka loppet igen. Nu driver vi det här projektet för att få fart på det ännu mer och öka procentutvecklingen snabbare, säger Lena Hermansson.

Foto: VasaloppetDe separata bajamajorna fick många positiva reaktioner under Vasaloppet 2022. Foto: Vasaloppet

Nästa steg i projektet ”Fler kvinnor i spåret” fokuserar på att få fler kvinnor att anmäla sig till cykel- och löploppen under Vasaloppets sommarvecka i augusti. I de kortare loppen är könsfördelningen jämnare men i Cykelvasan 90 är endast 13 procent av de hittills anmälda cyklisterna kvinnor.

– Det är generellt i de långa loppen som utmaningen ligger. Till Cykelvasan 90 planerar vi att ha en startgrupp bara för kvinnor. Vi har fått till oss att mountainbike och cykling kan kännas lite farligt och vi vill införa åtgärder som gör att det känns tryggt för kvinnor att starta även i de loppen, säger Lena Hermansson.

Foto: VasaloppetLena Hermansson, projektledare på Vasaloppet. Foto: Vasaloppet

Mer information:
För hundra år sedan åkte Margit Nordin, som första kvinna, Vasaloppet. Efter det blev det förbjudet för kvinnor att delta. År 1979 fick kvinnor deltaga i Öppet spår och först år 1981 fick kvinnor åka Vasaloppet igen.

Siffrorna inför Vasaloppet 2024 är än så länge prelimära då de kan påverkas av till exempel elit, utländska resegrupper och sponsorplatser där bokningarna i nuläget inte är på individnivå. Dessutom kan startplatser säljas och köpas ända fram till loppstarten.

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
Frågor angående ”rätt” vildmarksutrustning ökar. Vissa föremål är “nödvändiga” men de finns massa varianter! Hur lång turen är spelar roll men det ... 7 kommentarer

Vasaarenan på turskidor

7 dagars tur i februari vid Vasaloppets spår. 5 kommentarer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.