Nyheter > SUP från Visby till Stockholm för Östersjöns ...

SUP från Visby till Stockholm för Östersjöns bästa

Äventyrarna Sören Kjellkvist och Oskar Kihlborg startar idag den 4:e juni sin paddling mellan Visby och Stockholm med SUP (Stand Up Paddleboard). Ingen har paddlat den här sträckan förut på SUP och den största utmaningen ligger i att ta sig en längre sträcka över öppet hav. Det kan, beroende på väder och vind, resultera i flera dygn ute till havs. Totalt räknar de med 14 dagar för den totala distansen.


Äventyret sker i samarbete med Stockholms Universitet och deras Östersjösatsning Baltic Eye. Under paddlingen kommer prover att tas med håvar fastmonterade på brädorna för att mäta halterna av mikroskräp i Östersjön. Forskningen kring detta område är relativt ny och de halter som uppmätts hittills har ofta visat långt högre halter än vad man tidigare trott. Ett växande antal vetenskapliga studier visar att mikroplast kan orsaka stor skada i den marina miljön. När till exempel plankton får i sig plast partiklar istället för riktig föda uppstår en ”mättnad” som kan leda till att de inte söker annan föda.

Andra studier visar att partiklarna kan skada djurens inre organ, orsaka inflammation och ha negativ påverkan på energilagring och reproduktion. När nyckelarter i den marina näringsväven konsumerar mikroplast får de också i sig de eventuella bakterier och andra gifter som ”fäst” på plastpartiklarna, vilket i sin tur kan leda till att gifterna ackumuleras i den marina näringsväven som slutligen påverkar även människan.

Följ deras paddling på bloggen här

Här kan du läsa mer om Oskar Kihlborg

Här kan du läsa mer om Sören Kjellqvist

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in