STFs ansökan om ny markupplåtelse har godkänts

Länsstyrelsen Jämtlands län har godkänt STFs ansökan om förnyad markupplåtelse i västra Jämtlandsfjällen och delar av Härjedalen. STF kommer öppna fjällstationer och fjällstugor i vinter som planerat.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län, Alf Kjellström

Länsstyrelsen Jämtlands län beviljade förra veckan Svenska Turistföreningens, STF, ansökan om markupplåtelse i västra Jämtlandsfjällen och Härjedalen. Det nya avtalet är i enlighet med den ansökan som STF skickade in under hösten efter dialog med berörda samebyar och Länsstyrelsen

– Det känns bra att vi efter flera års dialog nu har ett nytt avtal på plats som säkrar friluftslivets tillgång till Jämtlandsfjällen på ett sätt som inte tränger bort renskötseln. Vi ser fram emot att hälsa våra gäster välkomna i slutet av februari när vintersäsongen drar igång, säger Maria Ros-Hjelm, generalsekreterare Svenska Turistföreningen, i ett uttalande på STFs hemsida

Som tidigare rapporterat innebär det nya markupplåtelseavtalet en rad förändringar, bland annat stängs Gåsen fjällstuga vid årskiftet. För att trygga säkerheten i området runt Gåsen kommer det under denna vinter finnas kvar ett mindre säkerhetsrum på platsen. Det är dock en övergångslösning för att Länsstyrelsen ska kunna säkerställa att information om förändringen har nått ut på bred front.

STFs övriga fjällstugor och fjällstationer i området kommer öppnas som planerat för vintersäsongen i slutet av februari 2024. 

De viktigaste förändringarna i det nya markupplåtelseavtalet:

  • Gåsen Fjällstuga stängs den 1 januari 2024. Ett mindre säkerhetsrum/rastskydd hålls öppet av fjällsäkerhetsskäl till och med 19 april 2024. Länsstyrelsen utvärderar därefter behovet av fortsatt öppethållande av tillfälligt säkerhetsrum för vintersäsongen 2024/2025.
  • Från och med 1 januari 2024 får Blåhammaren Fjällstation samma servicenivå som en fjällstuga. Restaurangen stängs och antalet bäddar minskas ned till totalt 30 (motsvarar en halvering). Självhushåll och butik med enklare matvaror finns kvar.
  • På Sylarna Fjällstation minskas antalet bäddar till totalt 100 och senast 2028 stänger restaurangen. Självhushåll och butik finns kvar.
  • Helags Fjällstation stänger restaurangen senast 2028. Självhushåll och butik finns kvar.
  • Ändrade öppettider: Sylarna, Blåhammaren, Helags, Vålåstugan, Stensdalen, Anaris, Lunndörren och Fältjägaren stängs vintertid i samband med att skoterförbudet träder i kraft i slutet av april (för närvarande 19 april) och öppnar sommartid först den 1 juli, undantaget Sylarna som öppnar den 15 juli.

Rogen och Skedbrostugorna:

Länstyrelsen har beslutat om ett seperat, tillfälligt avtal för Rogen och Skedbrostugorna i Härjedalen. I korthet innebär det att stugorna finns kvar under vintersäsongen 2023/2024. Avtalet löper ut sista april.


Vad tycker du om förändringarna? Ämnet diskuteras i följande tråd: 

Länsstyrelsen i Jämtland Härjedalen säger upp STFs stugavtal

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.