Sportfiskarna överklagar beslut som äventyrar laxens framtid i Halland

De redan hårt trängda vildlaxbestånden längs hallandskusten riskerar att utsättas för ytterligare tryck sedan länsstyrelsen gett tillstånd till att sätta ut fasta fisken invid Lagans mynning.

Av: ulindh

- Länsstyrelsen har tidigare medverkat till en framgångsrik utfasning av fasta laxfisken längs med hallandskusten, något som har varit en viktig fiskevårdsåtgärd och påverkat laxbestånden i positiv riktning. Därför är det med stor förvåning vi har tagit del av beslutet om nya fasta laxfisken i Laholmsbukten, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.

Det är väl känt att flera genuina halländska vildlaxbestånd vandrar genom Laholmsbukten, och därmed riskerar de att fångas innan de får chansen att leka i åarna. Enligt beslutet måste vildlax återutsättas medan odlad lax får tas upp. Sportfiskarna menar att denna hantering äventyrar laxarnas fortlevnad.
- Blanklaxen är mycket känslig och det är en stor risk att den inte tål hanteringen i yrkesfiskarnas fällor utan riskerar att dö av de skador som uppkommer. Därför är det en dålig idé att ge den här typen av tillstånd för fasta fisken, menar Christina Lindhagen, handläggare på Sportfiskarna.

Fiskbestånden längs med västkusten har under de senaste decennierna reducerats radikalt. Grundområdena är känsliga miljöer och uppväxtområden för många fiskarter och Sportfiskarna har under lång tid drivit frågan om ett generellt förbud mot nätfiske och andra passivt mängdfångande redskap på dessa områden. Länsstyrelsens beslut innebär att även andra fiskarter med känsliga bestånd som t ex havsöring och multe får tas upp. Dessa arter är av stor betydelse för sportfisket, medan de har liten betydelse för yrkesfisket.  
- Beslutet främjar ett dödsdömt yrkesfiske uppburet av bidrag och subventioner, men motverkar en gynnsam utveckling av ett inkomstbringande och ekologiskt hållbart sportfiske, säger Stefan Nyström.

Fler fasta fisken vid kusten är inte vad våra fiskbestånd behöver om de ska finnas kvar i framtiden enligt Sportfiskarna.
- Sportfiskarna hoppas att Havs- och vattenmyndigheten river upp länsstyrelsens beslut och att passiva, mängdfångande redskap på grundområdena från och med nu blir bannlysta längs våra kuster, avslutar Christina Lindhagen.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2013-04-30 01:52   kervennic
"ett inkomstbringande och ekologiskt hållbart sportfiske"

Jag är trött på att höra "inkomstbringande sportfiske".
Vi, fiskare, är inte dumma kor som skulle mjölkas. Vi behöver inga dyra spö och prylar. En gammal flygspö i dyktiga händer fängar massa av fina öringar, näbbgäda sv.

Sportfiske är inte för att föra pengar i företagarnas fickan, det är folk som bara tar fiske på ett miljövänligare sätt.

Havsfisket tillhör alla på jorden. Att få någon att betalla för att fiska havsfiske är att bli en tjuv. Det skulle bli företagarna som förorenar som skulle betala skatt till fiskare, inte tvärtom-
 

Läs mer

Vattensportare använder ofta torrdräkter. Dräkterna behöver ses över ibland. Sömmar kan läcka, dräkten kan ha skador och latextätningarna behöver ...
Sjunde deltagaren till Äventyrliga dagen blev Nathalie, 18 år från Timrå som kämpat mot utbrändhet och depression. 1 kommentar

Efter äventyret

Hur är det att komma tillbaka efter att ha varit ute i vildmarken i 50 dagar. Det har nu gått fem månader sedan han kom tillbaka till civilisationen ... 3 kommentarer
Den första att få vara med om Äventyrliga dagen var Alexander, som gjorde en tidig vårvandring med isfiske. Här är berättelsen från det äventyret. 2 kommentarer
Södra Spanien omvandlar det deprimerande vädret hemma från vardag till en avlägsen störning i dina annars harmoniska semestertankar, och erbjuder ...

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.