Soloräddningar

Har du inga kamrater med på turen, eller ingen av dem har möjlighet att hjälpa dig, så finns flera tekniker. Men öva innan du behöver dem!

Av: Karin Mentzing

Soloräddningar

Har du inga kamrater med på turen, eller ingen av dem har möjlighet att hjälpa dig, så är paddelflottören din bästa chans att återintaga sittbrunnen efter en evakuering.

Flottören sätter du på ena paddelbladet, fäster det andra paddelbladet på kajakens däck och erhåller sålunda en utriggare.

De paddelflottörer som finns i handeln är tyvärr uppblåsbara och jag tillåter mig tvivla på att särskilt många personer klarar att blåsa upp dem om man ligger i kallt vatten.

Bättre då med ett flytblock. Det behöver inte vara särskilt skrymmande för att ge tillräckligt med bärkraft.

En annan variant för dem som önskar ha sitt tält liggande i en vattentät packsäck på däck, är att man ordnar så att denna vattentäta packsäck går att montera på paddeln. Se bara till att inte pressa ut så mycket luft ur säcken, att den inte bär din tyngd när du ska klättra upp på kajaken.

Den mest använda uppgången går till så att du häver dig upp på mage på akterdäck, kryper med ansiktet akterut tills fötterna kommer ner i sittbrunnen, backar förut tills rumpan är i höjd med sitsen och sedan vrider kroppen mot utriggaren och landar i sitsen.

Är du lite smidig och snabb, kan du dock säkert häva dig upp och gränsla kajaken, lyfta in benen och slinka ner på plats. Har din kajak en lång sittbrunnsöppning, kan du häva dig upp på mage rakt över sittbrunnen, vrida ner rumpan i sitsen och sedan lyfta in benen. Prova gärna flera varianter!

Man kan också göra en s.k. re-entry-roll med paddelflottören monterad. Det innebär att man kryper i kajaken när den ligger upp och ned och sedan gör en eskimåsväng.

Nå, är vattnet lugnt och fint, är det inga problem att komma på plats i kajaken, pumpa ur vattnet, sätta på kapellet, stuva undan flottören och sedan paddla vidare. Men hur ofta kapsejsar du på lugnt vatten?

En kajak som ligger stilla och inte paddlas framåt, lägger alltid sidan mot vind och vågor. Klarar du att genomföra hela den ovan nämnda operationen med sidan mot höga, kanske brytande vågor? Jag tror inte det. Du behöver få en stäv upp mot vågorna och det låter sig alldeles utmärkt göras med hjälp av ett drivankare.

Prova olika varianter på temat. Prova i vind och vågor, men gör det under kontrollerade förhållanden i sällskap av några kamrater som kan hjälpa dig ifall det behövs. Och gör det på en plats där ni driver in mot lugnt vatten om ni får problem.

Detta gäller alla räddningsmanövrar! Leta reda på en bra plats och träna!!

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar

Under Lagos yta

En resa genom Lagos slumområde. 1 kommentar
Niklas Kämpargård har kommit ut med en ny bok om prepping - "Preppa mat - allt du behöver veta om livsmedel i kristider", vi skickade några frågor ...
Är man ute och rör sig i naturen regelbundet så är det klart att man då och då stöter på djur. En del av dessa möten är mer minnesvärda än andra. Här ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.