Skogsmulle på export till Japan och Kina

Av: ulindh

2011 var det Internationella skogsåret och intresset för Friluftsfrämjandets sagofigur Skogsmulle har aldrig varit så starkt som nu. Skogsmulle är i dag större i Japan än i Sverige. Nu knackar också Kina och de baltiska länderna på dörren och vill lära mer om skogen som en viktig källa till lek och lärande för barnen.

Var fjärde person du möter på gatan i Sverige har gått i Skogsmulleskola. Genom Friluftsfrämjandet har hela två miljoner barn fått träffa på Skogsmulle i skogen. I Japan har Friluftsfrämjandet de senaste åren utbildat 2000 Skogsmulleledare.

– Vi ser ett ökat internationellt intresse för utomhuspedagogik där den internationella Skogsmulle-utbildningen och I Ur och Skur-pedagogiken efterfrågas. Både Skogsmulle och I Ur och Skur står för en miljömedvetenhet och ett demokratiskt synsätt som tilltalar. Vi har haft en delegation från utbildningsdepartementet i Kina på studiebesök och även de baltiska länderna visar stort intresse, säger Kerstin Andersson på Friluftsfrämjandet.

Även Nationellt Centrum för Utomhuspedagogik vid Linköpings universitet ser ett ökat intresse från Asien. Universitetet utbildar i dag i utomhuspedagogik i bland annat Kina, Japan och Singapore. I Linköping går dessutom studenter från flera asiatiska länder på det internationella master-programmet ”Outdoor Education”, som möjliggör studier på forskarutbildningsnivå i deras hemländer.

– Intresset för utomhuspedagogik är stort från internationellt håll. Vi samarbetar med högskolor i Europa, Asien och Nordamerika. Utomhuspedagogik är en utvecklingsbar exportvara. I Sverige är intresset inte lika stort, säger Anders Szczepanski, enhetschef och biträdande professor i Outdoor Education.

Utomhuspedagogik är ett växande utbildnings- och forskningsområde som är knutet till landskapets och naturens inverkan på hälsa, lärande och koncentrationsförmåga. Organisationen Friluftsfrämjandet och Skogsmulle lyfts ofta fram som ett gott exempel på utomhuspedagogik. Barn och vuxna som fått lära sig om skog och mark är mer miljömedvetna och tryggare i naturen.

Friluftsfrämjande har funnits i Japan i snart 20 år och framförallt Skogsmulle är mycket populär. I Finland har Skogsmulle funnits på svenska och finska i över 20 år och I Ur och Skur pedagogiken sedan 1999. Nu tar Japan nästa steg och utbildar enligt I Ur och Skur pedagogiken. Även länder som Tyskland, Ryssland och Lettland har anammat Skogsmulle som utomhuspedagogik. Länder som Kina, Litauen, Island och Storbritannien har visat stort intresse för pedagogiken I Ur och Skur.

– Både Skogsmulle och I Ur och Skur bidrar till ett aktivt friluftsliv och en ökad miljömedvetenhet i samhället. Vi har små resurser och skulle vilja arbeta mer proaktivt, bland annat med de baltiska länderna där vi gemensamt har ett ansvar för Östersjön. Friluftsfrämjandet vill genom att arbeta med barn föra vidare ett hållbarhetsperspektiv även till kommande generationer, säger Kerstin Andersson på Friluftsfrämjandet.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.