Skogsbruk

Världsnaturfonden presenterar idag en kartläggning och betygssättning av 20 europeiska länders skogar; European Forest Scorecards 2000.

Av: Christer Lindh

Brist på politisk handlingskraft och ekonomisk exploatering utgör allvarliga hot mot Europas skogar. De flesta länderna har bara kommit halvvägs eller sämre i förhållande till sina långsiktiga mål.

-Länderna måste satsa mycket mer på att bevara och sköta sina skogar. Det är viktigt både för att skapa jobb, rekreation och rädda hotade djur och växter i framtiden, säger Stefan Bleckert, skogschef på WWF.

European Forest Scorecards rankar tillståndet i skogarna och skogspolitiken i 20 länder inklusive Östeuropa. Betyg sätts utifrån ländernas egna mål och internationella överenskommelser för uthålligt skogsbruk. Betygsättningen baseras på 99 enskilda indikatorer. De bedömer varje lands politik, statistik samt tillståndet för skogarna inom fem områden. Det handlar om produktion, miljö, hänsyn till kulturella och sociala aspekter i skogsbruket samt skyddade områden och luftföroreningar. Schweiz, som är bäst i undersökningen, har 61 poäng av 100. Sverige hamnar på en tredjeplats med 57 poäng. Genomsnittet ligger på 51 poäng, vilket är långt ifrån acceptabelt.

Nytt för i år är att även flera östeuropeiska och baltiska stater ingår.

-De västeuropeiska länderna är generellt inte bättre än de östeuropeiska staterna.

Exempelvis är Slovakien och Ungern bäst på skydd av skogsmark i Europa, konstaterar Stefan Bleckert.

Sveriges fördelar är bl a en hög och värdefull produktion av virke, god tillgång på skog samt bra statistik. Trots detta finns finns stora behov av förbättringar speciellt på miljöområdet.

WWF uppmanar nu den statliga Miljömålskommittén och riksdagen att anta mer ambitiösa och konkreta delmål för miljöarbetet i den svenska skogen. Särskilt viktigt är att öka mängden död ved, ge större utrymme för naturliga processer som t ex bränder, förbättra naturhänsynen vid alla skogsbruksåtgärder, att staten skyddar minst 300 000 hektar värdefull skogsmark under den kommande tioårsperioden samt att skogsbruket frivilligt avsätter 1 miljon hektar, säger Stefan Bleckert.
För mer information och de fullständiga rapporterna se WWFs hemsida www.wwf.se eller www.panda.org

Källa: WWF pressmeddelande

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Ut i vilda västern

Magiska vyer och djupa skogar längs den vackra vandringsleden Kuststigen.

Tre gånger tre

Utsidans Philipp Olsmeyer vandrar Norges motsvarighet till Jämtlandstriangeln och reder ut varför det inte är lika högt tryck där som i Jämtland. 4 kommentarer
Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips