Nyheter > Simona upptäckte Sverige genom landets alla ...

Simona upptäckte Sverige genom landets alla ytterpunkter


Simona i Smygehuk. Foto: Nicklas Höglund

Simona genomförde sitt äventyr som examinations-projekt inom Adventure Academys ramar. Det är en unik utbildning i Sverige där 20 utvalda elever per år ges chansen att få teoretiska och praktiska kunskaper inom friluftsliv och projektplanering för att kunna genomföra sitt eget sommaräventyr på ett säkert och genomtänkt sätt.


Foto: Nicklas Höglund

Sverige och dess natur som huvudfokus

Simona har kallat sitt projekt; Extreme Wanderlust. Namnet beskriver hennes dragning till att upptäcka Sverige och besöka alla Sveriges ytterpunkter (dvs. de ”extrema” punkterna). Då hon endast bott i Sverige sex och ett halvt år var det en chans att uppleva Sveriges natur, likheter och skillnader från norr till söder, öster till väster. Hon ville lära känna sitt nya land på ett långsamt och genuint sätt.

Simona påbörjade sitt äventyr vid Treriksröset, som är Sveriges nordligaste punkt, den 20 juni och avslutade sitt äventyr den 27 juli i Smygehuk på Sveriges sydligaste spets.  

För att besöka alla ytterpunkter har hon enbart använt sin kropp som energiresurs. Helt för egen maskin tog hon sig till alla ytterpunkterna, kors och tvärs genom landet. Antingen genom att cykla, paddla kajak eller vandra.  

Ett långt äventyr

Hon började med att vandra från Kilpisjärvi, Finland, till Treriksröset och tillbaka. Sen snörade hon av sig kängorna och började cykla längs finska gränsen mot Nikkaluokta via Karesuando. Väl framme i Nikkaluokta tog hon fram kängorna igen och riktade siktet mot Kebnekaises topp.  

Efter en lyckad bestigning av Sveriges högsta berg tog hon sig tillbaka till Nikkaluokta, cyklade vidare till Haparanda där hon bytte till kajak och paddlade tur och retur till ön Kataja, Sveriges östligaste punkt.  

Från Haparanda cyklade hon sen hela vägen ner längs ostkusten fram till Sundsvall och därefter började hon korsa landet genom Hälsingland, Dalarna och Värmland för att ta sig till Strömstad. Utanför Strömstad ligger nämligen Sveriges västligaste punkt – ön Stora Drammen. Ön var det ursprungliga målet, men på grund av starka vindar och mycket vågor samt kraftiga strömmar valde hon att nöja sig med att paddla till Kosteröarna precis innan Stora Drammen, vilket är Sveriges västligaste bebyggda ögrupp.  


Foto: Nicklas Höglund

Därefter fortsatte hon på cykel ner till Halmstad för att sen återigen korsa landet, men nu mot östkusten för att komma till den lägsta punkten, Nosabyviken i Kristianstad. Därifrån cyklade hon ner till Smygehuk för att avsluta sitt äventyr på Sveriges sydligaste spets.

Totalt har hon cyklat 3.123km, paddlat 50km och vandrat 85km! 

Läs mer om Simona på hennes hemsida Extreme Wanderlust.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in