Samarbete för alla barns rätt till naturen

STF och En Frisk Generation inleder samarbete för alla barns rätt till naturen.

Av: ulindh


Foto: Anette Andersson

STF och En Frisk Generation inleder samarbete för alla barns rätt till naturen.

För tre år sedan startade Svenska Turistföreningen (STF) Höstlövet, ett initiativ som gör det möjligt för barnfamiljer, som av ekonomiska skäl har svårt att komma ut i naturen, att uppleva ett naturnära höstlov någonstans i Sverige. I år samverkar STF med stiftelsen En Frisk Generation för att möjliggöra aktiviteter i naturen även på hemmaplan och inte bara på lovet.

– Vi är otroligt stolta över att tack vare våra medlemmars engagemang haft möjlighet att skicka iväg över 70 familjer de senaste åren på ett höstlov de annars inte hade kunnat åka på. Men det har skavt lite att vi har behövt avgränsa oss till några få dagar på året. Det är därför fantastiskt att vi nu, tack vare samarbetet med En frisk generation även kan erbjuda aktiviteter i naturen på hemmaplan för barnfamiljer. Målet är att inspirera fler barnfamiljer att komma ut i naturen och vara aktiva, säger Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare på STF.

Samarbetet går ut på att familjer inom En Frisk Generations program får möjligheten att åka på en inspirerande och naturnära höstlovsresa till STF Grövelsjön Fjällstation. Höstlovsresan är ett komplement till En Frisk Generations ordinarie program där familjer under ett års tidkostnadsfritt får prova på aktiviteter två̊ gånger i veckan, äta hälsosamma måltider och få tips om vad kroppen behöver för att må bra. Förutom En frisk generations ledare kommer några av STFs lokalavdelningar vara en del av programmet genom att hjälpa till att rekrytera ideella ledare och stötta familjerna till fortsatt rörelse och naturupplevelser efter avslutat program.

– Vi vill visa att naturen borde få vara en del av vardagen för alla barn. I våra lokalavdelningar finns många aktiva som är vana vid friluftsliv. Genom att koppla ihop dem med En Frisk Generation hoppas vi på ett utbyte där våra medlemmar kan inspirera till en beteendeförändring och visa hur naturen kan vara en del av barnfamiljers vardag, säger Maria Ros Jernberg.

STF har arbetat i över 130 år för att tillgängliggöra naturen för fler. 2017 och 2018 släppte STF rapporten Naturklyftan som visade att, trots att vi har allemansrätten och att naturen är gratis, är det barnfamiljer som saknar ekonomiska resurser som i lägst utsträckning kommer ut i naturen.. Bristen på vistelse i skog och mark riskerar därför att cementera det ökande gapet mellan samhällsklasser och minskar den fysiska och psykiska hälsan i en redan utsatt grupp.

– Barn rör sig mindre och mindre, en stor andel barn är inaktiva större delen av sin fritid, och tillsammans med STF vill vi bryta den utvecklingen. Att leka fram rörelse i skogen eller bara njuta av det som ett friluftsliv har att erbjuda är något som inte alla har provat på och därför är det extra kul att kunna erbjuda En Frisk Generations familjer den möjligheten. Allemansrätten är ju något väldigt unikt för Sverige och att komma ut tillsammans hela familjen är ju extra roligt. Förhoppningsvis kan det ge mersmak, säger Anja Nordenfelt, verksamhetschef på En Frisk Generation.


Foto: Anette Andersson

 

Om STF och Höstlövet

Svenska Turistföreningen är en av Sveriges största ideella organisationer och har sedan starten 1885 varit pionjärer för att upptäcka Sverige, genom att guida och inspirera till små och stora äventyr. STF värnar om och utvecklar Sveriges unika miljöer så att de finns kvar till nästa generation. Föreningen har cirka 238 000 medlemmar och ungefär 300 boenden i Sverige, från fyr och fjällstation till skepp och hotell.

145 000 barn i Sverige lever i familjer med en inkomst som inte ens täcker det mest basala. Det är lätt att säga att naturen är gratis, men om man som ensamstående förälder behöver kämpa för att överhuvudtaget ha råd att sätta mat på bordet kan busskort, regnkläder eller ordentliga skor vara en omöjlig utgift. Därför har STF startat Höstlövet, för att hjälpa barnfamiljer som har ett behov att komma ut, men trösklarna är helt enkelt för höga.

Under 2017 och 2018 har totalt närmare 70 familjer fått åka på en höstlovsresa någonstans i Sverige. Resorna har finansierats av medlemsintäkter från de som valt att bli STF-medlemmar via webben i september och gåvor via Swish. I år kommer resorna och aktiviteterna inom Höstlövet till största delen finansieras av Swish-gåvor från medlemmar och andra som vill vara med och bidra.

Om En Frisk Generation

En Frisk Generation är en insamlingsstiftelse som inspirerar barnfamiljer att leva ett mer aktiv och hälsosamt liv. En Frisk Generations program riktar sig till barn i årskurs 2 och deras familjer. Två gånger i veckan erbjuds familjerna aktiviteter, hälsosamma måltider och tips om vad kroppen behöver för att må bra. Allt är kostnadsfritt. Sedan starten 2011 har över 1 000 familjer deltagit i verksamheten. En Frisk Generation stöttar där behovet är som störst och arbetar förebyggande för att minska ohälsotalen bland barn. H.K.H Prins Daniel är beskyddare av En Frisk Generation och ett forskningsteam från Karolinska Institutet utvärderar effekten av metoden.

Barn som deltar i En Frisk Generations program ökar sin fysiska aktivitet med 12 minuter i veckan. Det kan jämföras med andra internationella studier som i snitt skapar en förändring på 4 minuter. Familjerna som deltar ökar sin vardagsmotion och förändrar sina matvanor. De gör mer aktiviteter tillsammans och många upplever också en förbättrad livskvalitet.

Svenska barn är inaktiva ca: 70 procent av sin vakna tid och nästan 25 procent är överviktiga eller har fetma. Att röra på sig har många positiva effekter, det motverkar fysisk och psykisk ohälsa och ökar koncentrations- och inlärningsförmågan. Det är på fritiden, utanför skolan, som barn rör sig minst och hälsan är som mest ojämlik. Stiftelsen samverkar med kommuner, regioner, närings-och föreningsliv och verksamheten finns i nio kommuner runt om i landet.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar