Säkerheten i fjällen

Antalet räddningsaktioner som fjällräddningen får rycka ut på ökar både i den svenska och norska fjällvärlden. Visit Norway satsar just nu på en informationskampanj för att försöka vända trenden.

Av: ulindh

Antalet räddningsaktioner vid de mest attraktiva norska fjälltopparna, har ökat kraftigt de senaste åren. Därför tar VisitNorway nya grepp och lanserar en informationskampanj för att vända trenden.

Turistbranschen i Norge välkomnar den nya kampanjen och tror att den kommer att bidra till en trevligare upplevelse för alla som besöker fjällen, säger Visitnorways reselivdirektör Bente Bratland Holm. Med bättre förkunskaper hos turisterna, hade vi kunnat undvika flera av sommarens räddningsaktioner. Därför hoppas vi att de nya säkerhetsfilmerna, ska bidra till ökad kunskap om hur det är att vistas i de norska fjällen, säger Bente Bratland Holm.

Rekommenderar guide 
Intresset för att uppleva norsk natur har exploderat bland både norska och utländska turister, vilket är en positiv trend. Men samtidigt är det oroväckande när köerna till de mest populära turistdestinationerna ständigt blir längre och räddningsaktionerna blir allt fler, då många är oförberedda på längre turer i fjällmiljö. Det är även viktigt att värna om de norska naturresurserna och ha en strategi för hållbar turism, så att fjällmiljöerna inte slits allt för mycket.

Med ett antal nya filmer om säkerhet i de norska fjällen i allmänhet och om fem av Norges mest besökta destinationer i synnerhet, vill VisitNorway ge turisterna bra förutsättningar att uppleva fjällen på ett säkert sätt.

Inspelningarna är gjorda på Norges mest besökta destinationer i fjällmiljö: Trolltunga, Preikestolen, Kjerag, Romsdalseggen och Besseggen.

- Bra kläder, tillräckligt med proviant och inte minst att ha bra koll på väderleksrapporterna innan man ger sig ut på tur. Om någon undrar vad man bör packa med sig på fjället, så finns det information om detta på VisitNorway. För de som är ovana att gå i fjällen, rekommenderar vi att gå tillsammans med en guide. Dels för att man då färdas säkrare, men också för att det ger en trevligare helhetsupplevelse med information om kultur, natur och historia, säger Bente Bratland Holm.

Ärlig information 
Filmerna ger en ärlig bild av de förhållanden besökarna kan förvänta sig.Omgivningarna visas i både solsken och dåligt väder och ger konkreta tips till vad man bör förbereda sig på, innan man ger sig iväg.

Visitnorway.se finns det nu en sida om säkerhet och här kan man se de fem säkerhetsfilmerna. Filmerna finns översatta till en rad olika språk, för att nå ut till många olika nationaliteter.

Här kan du också se filmerna:

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar
Ulf Kvensler har skrivit en psykologisk thriller - Sarek. Du har nu chansen att vinna ett eget exemplar och ett sittunderlag. Chansen är stor då vi ... 1 kommentar
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.