Regeringen gör vargen fredlös

Regeringen har nu beslutat att utöka skyddsjaktsbestämmelserna för varg så att det blir tillåtet att skjuta en varg som avser att anfalla ett tamdjur även utanför inhägnat område.
– Det gör i praktiken vargen fredlös, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

Av: ulindh

Vargen är idag ett av tre däggdjur som enligt Artdatabanken är akut hotat i Sverige. När vargen fredades från jakt 1965 var den i praktiken försvunnen på grund av hård förföljelse. Det dröjde många år innan det åter skedde någon föryngring i Sverige och ännu finns knappt 150 vargar i Sverige, dvs. det är en bra bit kvar till det av riksdagen beslutade delmålet på 200 vargar som i sin tur inte räcker för att säkerställa en livskraftig vargstam.

– En viktig anledning till att vargstammen ökar så långsamt är den illegala jakten, säger Mikael Karlsson.

Med regeringens beslut att tillåta skyddsjakt även utanför inhägnat område blir det mycket svårt att lagföra dem som ägnar sig åt illegal jakt, har flera jurister t.ex. riksåklagaren menat. Det blir i praktiken omöjligt att bevisa att den skjutna vargen inte försökt angripa t.ex. en jakthund.

– Det är illa att regeringen faller undan för en liten högljudd minoritet rovdjushatare. Lantbrukare får redan idag värna sina tamdjur i inhägnader. Vill man stödja dessa mer borde man istället höja ersättningen för rovdjursskador, säger Mikael Karlsson.

Flera attitydundersökningar har visat att en mycket stor majoritet av svenska folket även i rovdjurslänen vill skydda vargen och mer än 90 procent av landets kommuner stödjer den förda rovdjurspolitiken.

– Regeringsbeslutet går stick i stäv med svenska folkets starka känsla för skydd av hotade arter, säger Klas Hjelm naturvårdschef på Naturskyddsföreningen.

Källa: Svenska Naturskyddsföreningen

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
Länsstyrelsernas minskade anslag för skötsel av skyddad natur kommer påverka naturreservat och vandringsleder negativt. 6 kommentarer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.