Nyheter > Paddla en av Europas sista fritt flytande ...

Paddla en av Europas sista fritt flytande älvar

Många har nog hört talas om eller kanske till och med deltagit i det som på 1980 och -90 talet klassades som en av världens tuffaste paddlingstävlingar, Arctic Canoe Race.
Mycket har fallit till glömska sen dess men älvarna finns kvar.
Det nystartade projektet Arctic Canoe Route har nu däremot öppnat upp möjligheterna att paddla den gamla ACR rutten igen i organiserade former tillsammans med andra likasinnade och certifierade guider.

Arctic Canoe Route har sin start i Kilpisjärvi i norra Finland och följer därefter gränsälven Könkämäeno, Muonio älv och Torne älv hela vägen ner till Haparanda, en sträcka på 520 km, detta är en av dom sista fritt flytande älvarna i Europa.
Sträckan består av ett hundratal forsar av olika svårighetsgrad. Könkämäeno är den mer krävande delen av rutten och består av en handfull klass 5 och 4 forsar som till exempel Lammaskoski, sträckan följer ett landskap som kantas av lågfjäll och sporadiska bosättningar på svenska och finska sidan av älven. Strax innan Karesuando ändrar älven namn till Muonio älv.Muonio älv är av lite lugnare grad och passar den genomsnittliga paddlaren, i höjd med byn Muonio möts vi däremot av klass 4 forsar som Äijänkoski och Saarikosi.
Efter drygt halva rutten i höjd med Pajala byter älven ännu en gång skepnad och blir betydligt bredare, här ändrar älven även namn till Torne älv.
Torne älv passar alla slags paddlare och består till stor del av stilla flytande vatten däremot med inslag av forsar som Matkakosi och Kukkolakoski.

Turerna kommer att genomföras tillsammans med erfarna och certifierade guider som har säkerhetstänket som nummer ett, guiderna kommer även att ta beslut inför varje fors ifall deltagarna bör paddla ner för forsarna eller göra ett lyft som handlar om ett par hundra meter i dom flesta fall.
Arctic Canoe Route kommer att tillhandla hålla all utrustning om man så vill men även boende och mat längs med rutten.
Första officiella turen kommer att gå av stapeln i Juli 2019.

Mer information.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2018-03-23 12:14   Calexico
en film om racet från 86
https://www.youtube.com/watch?v=hObTqDbyVPE
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in