Olsson åker skidor på 8000 meters höjd i Tibet

Av: outside

Tomas Olsson (28) förbereder en expedition till två 8000-meterstoppar i Tibet; Cho Oyu och Shisha Pangma, jordens sjätte och trettonde högsta berg. Tillsammans med norrmannen Tormod Granheim (29) vigs hela september & oktober åt målet att åka skidor från de båda bergen. Lyckas de blir de först i världen då ingen tidigare åkt skidor från båda topparna under samma säsong. De ska klättra samt åka skidor utan syrgas och utan bärare. Förutom de två skidåkarna består gruppen av en dokumentärfilmare, Peter Frick (41), och en fotograf, Jonas Tufvesson (38). Rapporter om expeditionens utveckling skickas kontinuerligt till Sverige med hjälp av satellittelefon.

# Everest – åka skidor nedför nordsidan På jordklotet finns fjorton berg som är över 8000 meter höga, alla ligger i bergskedjan Himalaya. Shisha Pangma (8046 meter) har aldrig tidigare bestigits av någon svensk. Tomas kan bli förste svensk på toppen. Lyckas projektet blir Tomas även förste svensk att åka skidor på över 8000 meters höjd och att bestiga två så höga toppar under samma säsong. Cho Oyu (8201 meter) ligger bara ett par mil ifrån Everest, världens högsta berg. Höstens äventyr är en generalrepetition inför ett försök att åka skidor nedför nordsidan av Everest 2006. Tomas planer har uppmärksammat av till exempel DN, Expressen, Dagens Industri, Metro & Morgonpasset i P3.

# "Mycket slit för lite skidåkning"
De räknar med att det tar cirka tre veckor att klättra upp för vardera bergstoppen och ett par timmar att åka ner. - Mycket slit för lite skidåkning, kommenterar Tomas. Helikopterskidåkning
är inte ett alternativ, luften på den höga höjden är för tunn för att helikoptrarna ska kunna flyga. Tomas, med civilingenjörsexamen från Linköping, bedömer att tunn luft är den största svårigheten på väg mot toppen. Ingen överlever mer än cirka fyra dagars vistelse på 8000-meters höjd. En människa måste andas fyra gånger så snabbt mot vad som är normalt på havsnivå på grund av den tunna luften. Glaciärer, laviner, extrema väderförhållanden är andra faror som väntar äventyrarna. För att klara utmaningen har de bland annat laddat med extra kilon.
- Troligen förlorar jag cirka tio kilo under expeditionen, så jag har fått gå upp från 65 till 75 kilo, säger Peter Frick. Kroppen bryts successivt ned på grund av att den mänskliga kroppen inte är gjord för att vistas på dessa höjder. Belöningen för Tomas & Tormod är ett mycket spännande skidåk bland världens högsta berg. På vägen ned blir det omväxlande mycket brant skidåkning och glaciärskidåkning.

# Varför?
– Jag brinner för både skidåkningen och bergen. Om jag får göra båda samtidigt så är jag lycklig, säger Tomas. Himalaya är för mig världens vackraste plats och 8000-meterstopparna är kronan på verket. När man är uppe på en riktigt hög bergstopp i Himalaya och ser ut över ett enormt orört & ganska brutalt landskap utan mänsklig närvaro är det på gränsen till overkligt, tillägger Tomas.

# Erfarenhet från 7500 meter
Tomas & Tormod bor i Chamonix där de försörjer sig som äventyrsskidåkare. Att bo i hjärtat av Alperna ger perfekta träningsmöjligheter. Efter hundratals dagar i Mont Blanc-massivet sitter rutinerna i ryggmärgen och de känner varandra utan och innan. De har även erfarenhet från tidigare expeditioner. Tomas & Tormod åkte 2003 skidor från toppen av över 7500 meter höga Muztagh Ata i Kina och 2002 från knappa 7000 meter höga Aconcagua i Argentina. Även Peter Frick & Jonas Tufvesson är mycket erfarna, tillsammans har de nästan 40 års klättererfarenhet från till exempel Alperna, Atlasbergen och Himalaya. Just nu hårdtränar Peter i Hammarbybacken i Stockholm och Jonas i Göteborg för att finslipa formen inför avfärden i slutet av augusti.

# Stans kallaste killar
Som en del av förberedelserna genomfördes ett köldtest i ett sju kvadratmeter stort kylrum hos Primus AB i Stockholm. Såväl deltagare som utrustning testades i temperaturer mellan 30 och 40 minusgrader.
- I kylrummet kan man öppna dörren och kliva ut ur kylan, den möjligheten finns inte på ett kallt 8000-metersberg i Himalaya, sade Tomas i samband med testet. I Himalaya kommer extrem kyla att kombineras med vind, vätske- & näringsbrist vilket ökar påfrestningarna.

# Bergans Big Mountains Skiing Expedition
Uppe bland bergen testas framför allt fritidsprodukter från Bergans of Norway & Silva Sweden som är expeditionens främsta Partners. Vidare Partners i Sverige är Airtrim, Atomic, Baron, Bavac, Black Diamond, CamelBak, Dynafit, Energizer, Erik Leonsson Grafisk Design, Ladda Productions, Langley Travels & Ski Tignes, Maxim, Olympus, Primus, Scarpa – Outside Scandinavia, Sätila, Thule, Ulvang & Vividus Friskvård.

I samarbete med

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Höjdarjobb

Mikke Erikssomn beskriver bergsguidens vardag. 1 kommentar

Glidsnöskor

Ett alternativ till vanliga snöskor - glidsnöskor. De är en korsning mellan snöskor och skidor, med stor bäryta och fasta stighudar. I utseende ... 2 kommentarer
Efter försöket att bestiga Carstensz Pyramid på Nya Guinea, vände Olof och Martin fören mot Darwin i Australien, samt ställde siktet på Mt. ... 2 kommentarer
Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man ... 4 kommentarer
Fjällvärlden i Jokkmokk bjuder inte enbart på naturupplevelser. I området finns ju även den Svenska skididrottens vagga med en spännande historia ... 6 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.