Nya krav på säkerhet i högfjällsterräng

Av: ulindh

Att gå på guidade turer på svenska glaciärer ska vara lika säkert som i Alperna. Det slår Konsumentverket fast i sina allmänna råd. Går man på en guidad tur i dessa områden ska man kunna känna sig trygg och kunna lita på att guiden har den kompetens som behövs.
Det har hänt allvarliga olyckor i samband med guidade turer i högfjällsterräng och på svenska glaciärer. Med anledning av det har Konsumentverket fastställt ett allmänt råd om glaciärsäkerhet. Råden grundas på produktsäkerhetslagens krav att även tjänster, inte bara produkter, ska vara säkra. Säkerheten i tjänsten bedöms utifrån en kombination av guidens kompetens, hur tjänsten genomförs och arrangörens förebyggande säkerhetsarbete.

Rådet omfattar guidade turer och vistelser på glaciär eller i annan högfjällsterräng där särskild fallrisk föreligger. För turer inom dessa områden bör ledaren vara behörig bergsguide. Med behörig bergsguide menas någon som uppfyller kraven enligt UIAGM (Union Internationale des Associations de Guide de Montagne) eller annars bedöms ha motsvarande utbildning och erfarenhet.

Konsumentverket genomförde under 2011 en uppföljning av hur det allmänna rådet följs. 21 verksamma aktörer inom glacial och alpin miljö fick svara på frågor om kompetens och förebyggande säkerhetsarbete.
Konsumentverkets slutsats av uppföljningen blev att säkerheten på guidad verksamhet i den aktuella miljön har förbättrats sedan det allmänna rådet infördes, men att det fortfarande hos några aktörer återstår brister som bör åtgärdas för att förbättra säkerheten.

Planerad aktivitet förbjöds
Inför säsongen 2012 fick Konsumentverket kännedom om en planerad verksamhet i Kebnekaiseområdet av en utländsk organisation som har varit aktiv i området i flera år. 2010 drabbades deras verksamhet av en olycka där två av deltagarna omkom.
Konsumentverket bedömde att organisationens kompetens inte motsvarade kraven för certifierade UIAGM bergsguider och beslutade den 5 juli 2012 att förbjuda den planerade aktiviteten.

Råd till dig som ska delta i guidade turer
Även om det är leverantören av tjänsten som har ett ansvar för att aktiviteten är säker så ska du själv ställa dig några frågor:
* Verkar aktören seriös?
* Vilken kompetens har guiden?
* Har du fått information om riskerna med aktiviteten?
* Har aktören ställt krav på tidigare erfarenheter eller kunskap för aktiviteten?
* Finns det hälsofaktorer som kan vara begränsande vid genomförandet av aktiviteten?
* Har du bedömt din egen förmåga till att klara av att genomföra aktiviteten?
* Har aktören satt upp regler för säkerheten i aktiviteten?
* Har du rätt utrustning för aktiviteten?
* Lånar aktören ut skyddsutrustning? Är den CE-märkt? Hur kontrollerar aktören att utrustningen fortfarande ger   fullgott skydd?
* Om du ska ha med egen skyddsutrustning, är den CE-märkt? Har du rätt och tillräcklig skyddsutrustning?
* Har aktören försäkring och har du egen försäkring som täcker eventuella skador i samband med aktiviteten?
* Lyssna på guiden och håll dig till guidens regler och förmaningar!
 
1 KOVFS 2008:5
2 SFS 2004:451
3 Förbudet var förenat med vite på 250 000 kr.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vandring på Island. Lederna som vandrades var Laugavegur och Fimmervörduhls. Bergsklättring och glaciärvandring. 3 kommentarer
Lägret är ett samarbete mellan Matilda Söderlund och Haglöfs för att göra klättring mer jämställt.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
En nattvandring på 30 km i mörker. Från Landskrona till Helsingborg längs med Öresund. 2 kommentarer
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.