Ny expedition

Av: ulindh

Första Svenska Dhaulagiri Expeditionen 2003

” And then – there it was simply, beyond words, mighty, unbelievably beautiful – Dhaulagiri.” Kurt Diemberger.

Dhaulagiri
1: a April bär det iväg för ett gäng entusiastiska svenska klättrare till världens sjunde högsta berg, Dhaulagiri (8167m). Dhaulagiri som även kallas ”Det vita berget” är beläget i Nepal väster om Annapurnamassivet. Målet är att bestiga berget från nordsidan och om förutsättningarna är de rätta, vill de göra en variant på normalleden.

Berget bestegs första gången den 13 maj 1960 och det var på den tiden det högsta obestigna berget i världen. Förstabestigningen gjordes av E. Forrer, Nima Dorje, A. Schelbert, Nawang Dorje, K. Diemberger och P. Diene och ledare för denna Schweiziska expedition var Max Eiselin.

Svenska Dhaulagiri Expeditionens fotograf Fredrik Sträng träffade den Schweizsiska expeditionsledaren Max Eiselin på sin hemort i Luzern, Schweiz i januari för att prata om förstabestigningen. Denna korta och stiliga man på 71 vårar berättade med livligt intresse om bestigningen som gick till på ett synnerligen udda sätt då de använde sig av ett propellerplan för att flyga in klättrare, utrustning och mat till nordost kammen på 5700 m! Ett höjdrekord som håller sig än idag! ”

Det vita berget består av en kam som är mer än fyra kilometer lång med inte mindre än 15 distinkta toppar på mer än 7000 meter. 1950 rekognoserades berget för första gången av den franska Annapurnaexpeditionen. Fransmännen valde dock att försöka sig på Annapurna i stället för Dhaulagiri. Dhaulagiri ansågs nämligen vara för svårt och av många ”omöjligt” att bestiga. Max Eiselin sa att hade klättrare upptäckt den väg som de klättrade 1960 via nordost kammen så hade Dhaulagiri blivit bestiget mycket tidigare.

Dhaulagiris östvägg är med sina 4300 m en av jordens högsta bergväggar, och oftast den sida som man ser från omkringliggande byar. Inte undra på att många klättrare blev avskräckta, men hade de aldrig hört det funtade uttrycket ”gräset är grönare på andra sidan” el. ”det är lättare att klättra på andra sidan”?

Deltagarna i den första svenska Dhaulagiri expeditionen 2003 är:

Joaquim Ahlin, (expeditionsledare) 36 år.
Joaquim har klättrat tolv toppar på över 6000 m i Nepal. Han har även soloklättrat Mt. Denali och korsat Borneo till fots. Han har en äventyrsfirma på Kanarieöarna (Rocky Adventure), som tar med turister på spännande MTB-, vandrings- och klätterturer.

Fredrik Sträng (fotograf & filmare), 25 år.
Klättrare och fotograf med klättererfarenhet från sex kontinenter och som bestigit tjugo toppar över 5000 m. Fredrik gjorde bland annat en nytur på Alpamayo i somras. Han kommer att leverera fotona från expeditionen. Fredrik har firman Odyssey som levererar foto & film från allt som har med äventyr att göra!

Martin Emanuelsson, 30 år.
Han gillar is- och klippklättring i Norge samt alpina turer i Sydamerika där han bland annat klättrat West face på Huyana Potosi i Bolivia tillsammans med Fredrik Jönsson under horribla förhållanden, där de tvingades bivackera på toppen!

Fredrik Jönsson, 28 år. Fredrik föddes i stort sett med isyxorna i händerna och när han inte använder dem så filar han bladen på dem! Med alpin erfarenhet från Norge, Alperna, Afrika och Sydamerika så har det äntligen blivit dags för Dhaulagiri!

Hans Bornefalk

Magnus Flock, 27 år.
Magnus Flock är en fullblodig multisportare och extremäventyrare. Magnus har genomfört flertalet ”Svenska klassikern” paddlat runt Sveriges kust och gjort militärtjänsten som kustjägare 15 månader. Magnus har klättrat i Norden, Alperna varit två gånger till Ryssland däribland varit på Europas högsta berg, Mt. Elbrus. Magnus har också klättrat Mt. Denali i Alaska.

Åke Wall (IT och kommunikation), 37 år.
Åke är en klätter- och teknikguru som har otaliga klätterresor till Norge och Frankrike bakom sig. Åke kommer bland annat att svara för att expeditionens hemsida kommer fungera med uppdatering av foto och video!

Hemsida!Besök och följ expeditionens hemsida då de sänder från Dhaulagiri under våren!
Redan idag kan du läsa om teamets träningsläger i Rjukan och Hemsedal i Norge, se på filmer och läsa om deras tidigare äventyr! Glöm inte att skriva i gästboken!

Frågor kan ställas till:
Joaquim Ahlin, info@rockyadventure.com
Fredrik Sträng, info@odyssey.se

Till hemsidan

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
Sommaren 2013 gjorde André tillsammans med en god vän ett försök att bestiga Pik Lenin i Pamirbergen. Dåligt väder tvingade dem att avbryta ... 1 kommentar

Höjdarjobb

Mikke Erikssomn beskriver bergsguidens vardag. 1 kommentar
Artikeltävlingens sista bidrag kom på delad fjärdeplats - Bestigning av Store Austabotntind i Norge - Arla morgon och bilfri väg. Troligen ligger ... 3 kommentarer
Efter försöket att bestiga Carstensz Pyramid på Nya Guinea, vände Olof och Martin fören mot Darwin i Australien, samt ställde siktet på Mt. ... 2 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.