Nordiska Mästerskap i MTB-Marathon genomfört i Varberg

Det blev rekorddeltagande i Bockstensturen som var premiärtävling i 2004 års upplaga av Team Sportia långloppscup.

Av: sjungberg

Rekorddeltagande i Bockstensturen
Det blev rekorddeltagande i Bockstensturen som var premiärtävling i 2004 års upplaga av Team Sportia långloppscup.

Premiär var det också för Nordiska mästerskap i långlopp, där Bockstensturen fick äran att vara första arrangör. Drygt 1300 cyklister kom till start vid foten av Varbergs fästning, för att ge sig i kast med den 10 mil långa banan. SMHI hotade med regn, men tävligen genomfördes huvudsakligen i strålande sol. Visserligen blåste det en del och någon sommarvärme var det inte tal om.



Banan var torr och snabb, och redan från start skuvades tempot upp rejält. Efter tre mil, ute i Åkullas bokskogar hade Emil Lindgren, Sandvikens CK och Geir Lien, Nes SK Norge, skaffat sig en halminuts lucka till en jagande tiomannaklunga. Halvvägs tvingades Emil släppa, och den norska cyklisten fick ganska snabbt en lucka som ökade efterhand.

Klungan hämtade in och gick förbi Emil som slutade på 23:e plats, efter att ha satt färg på stora delar av lopppet med sin tuffa körning. Åt norges Geir Lien fanns inget att göra för klungan, och i mål var han drygt 3,5 minuter före Danmarks Klaus Vesterlund Nielsen, tätt följd av Sverigen långloppskung Fredrik Eriksson.

På damsidan ledde Varbergs Åsa Erlandsson från start, och defilerade i mål drygt 12 minuter före Borlänges Erika Österlund. Åtta minuter senare kunde Jennie Stenerhag Fagersta, lite förvånad konstatera att hon tagit hem bronspengen i tidernas första NM i långlopp.

Nästa deltävling i Långloppscupen, Kjells Tur, genomförs i Karlskoga den 6: juni.

Se bilder från loppet, foto Stig Jungberg

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Andra delen av Lasses cykeltur genom östra Afrika. Den här gången får ni läsa om vägen till Karamoja i Uganda samt jakten på Sir Wilfreds Thesigers ... 4 kommentarer

En cykeltur till Turkana

Den femte cykelturen i Afrika tog Lars till avlägsna områden i norra Kenya. 6 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.