De är nominerade till Årets Äventyrare 2012

Bland de nominerade till Årets Äventyrare 2012 finner vi flera Utsidan-profiler.

Av: Christer Lindh

Årets Äventyrare har presenterat de nominerade till priset för Årets Äventyrare 2012. Förra året var det som bekant Anneli Wester och Andreas Fransson som kammade hem utmärkelse.

Mer utförliga beskrivningar av de nominerade hittar du på Årets Äventyrare - Nominerade. Det är också hög tid att ansöka till utnämningen Årets Äventyr.

Några av de nominerade är aktiva här på Utsidan, så se länkar nedan för att lära känna dem lite bättre:

Anneli Wester

Anneli Wester, årets kvinnliga äventyrare i Sverige 2012, har under det senaste året visat ett stort mod i sin strävan att inspirera andra med sina äventyr. Hennes bakgrund har fått många att förstå vilken kraft hon besitter, och hennes vilja att kämpa vidare har gjort henne både välkänd och en viktig inspiration för tjejer med liknande erfarenheter.

Annelis blogg och artiklar hittar du här på Utsidan

     

Picture

Gustav Cronhamn

I snart 10 år har Gustav varit fystränare för ungdomslag i fotboll och innebandy samt arbetat som personlig tränare. Under 2012 handledde Gustav den 17-åriga killen Julius Kramer i Alperna under sitt projektarbete på gymnasiet "Ett projekt bland berg". Därefter genomförde Gustav en vandring över flera glaciärer i Sarek med tre unga killar som aldrig tidigare vandrat i Sarek.

Gustavs blogg och artiklar hittar du här på Utsidan


Picture

Lars Bengtsson

Sedan 2004 har Lars Bengtsson varit ute på längre äventyr årligen. Totalt har han varit i 83 länder, cyklat 73 542 kilometer, paddlat 600 kilometer, klättrat i berg och spenderat 1200 nätter i tält. I augusti 2011 påbörjade Lars ett äventyr  Till slut nåddes målet i Panama i maj 2012, alltså nio månader efter att äventyret påbörjades i Kanada.

Lars artiklar, bilder mm hittar du på Utsidan


Picture

Janne Corax

En av Sveriges mest erfarne äventyrare genomför spännande och utmanande resor på löpande band ofta utan att berätta om det. Så är också fallet med Corax resa till Tibet under 2012.

Jannes många artiklar hittar du här på Utsidan


Picture

Christian Bodegren

För att finansiera sitt livs projekt arbetade Christian ihop pengar på oljeplattformar samtidigt som han reducerade sina livskostnader till nästan ingenting. När han hade tillräckligt åkte han till Venezuela och paddlade genom Sydamerika bland krokodiler, pirayor och bitande insekter, ofta uppströms i veckor.

På Utsidan finns en rapport från Christians expedition


Picture

   

Linda Västrik

Under fyra perioder över nära tolv år har Linda Västrik följt en pygméstam i Kongos djungler. Detta har resulterat i en dokumenterat med namnet ”De dansande andarnas skog” vilken under januari 2013 hade världspremiär på Göteborgs filmfestival.


Picture

Mattias Skantz

Mattias Skantz har alltid brunnit för och strävar ständigt efter bra skidåkning. Inför år 2012 bestämde han sig för att skida med och sätta upp ett smått omänskligt mål, nämligen att bestiga 366 bergstoppar under ett år.


Picture

Vera Simonsson

Vera är utbildad glaciärinstruktör och guide. Under 2012 åkte Vera med två andra deltagare ur Baffin Babes på en ny expedition till den subantarktiska ön Sydgeorgien. Äventyret inleddes och avslutades med fyra respektive fem dagar med sjösjuka då de seglade över det stormiga havet mellan Falklandsöarna och den subantarktiska ön Sydgeorgien.


Picture

Leif Kindlund

Inspirerad av Lars Monsen bestämde sig Leif för ett annorlunda flugfiskeäventyr på Finnmarksvidda i Norge. Under Juli 2012 färdades han helt solo i 3 veckor genom Finnmarksvidda. Leif vandrade, paddlade och släpade själv kanoten längs med Ahkkanasjohka – Karasjoka.


Leif Kindlund

Stiko Per Larsson

Stiko Per Larsson, född 1978 i Leksand, Stiko Per är något så ovanligt som en äventyrlig rockartist. Stiko Per har under flera år givit sig ut på vandringsturnéer runt om i landet. 2012 gick vandringen från Trondheim till Stockholm. Turnén pågick under 38 dagar, det blev 920 kilometer till fots och 40 konserter.


Årets Äventyrare 2013
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?
Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand ger sina bästa tips för att se och fota det färgstarka ljusfenomenet.

Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...