Nokian Tyres säljer cykeldäckstillverkningen

Nokian Tyres säljer affärsverksamheten cykeldäck till Suomen Rengastehdas Oy (Finlands Däckfabrik), ett bolag som är under uppbyggnad. Företaget kommer att fortsätta att tillverka och utveckla cykeldäck på fabriken i Lieksa. Den nya ägaren tar även över tillverkningen av innerslangar för tunga däck och kommer i fortsättningen att vara underleverantör till Nokian Tyres.

Av: ulindh

Köparen Suomen Rengastehdas Oy (Finlands Däckfabrik) är dotterbolag till Suomen Kumitehdas Oy (Finlands Gummifabrik). Utöver cykeldäck kommer företagen att producera gummistövlar, skodon samt övriga gummiprodukter och efterbehandla gummi. Företagens huvudägare är Arto Huhtinen och Tuire Erkkilä som har suttit i ledningen av Nokian Footwear.

Affären är villkorlig och kommer att slutföras om Lieksan Teollisuuskylä Oy (Lieksa Industriby) köper fastigheten där fabriken ligger. Lieksas stadsfullmäktige måste godkänna affären. Målet är att affären kan slutföras den 30 november 2004.

Köpeskillingen för affärsverksamheten och fastigheten är 3,6 miljoner euro (33 miljoner SEK).

Goda förutsättningar att utveckla affärsverksamheten
– Nokian Tyres har sökt en köpare som kan föra vidare och utveckla affärsverksamheten cykeldäck som är en välskött verksamhet. De nystartade bolagen har goda förutsättningar att lyckas med det, säger Antero Turunen, chef för resultatenheten cykeldäck hos Nokian Tyres.

Nokian Tyres resultatenhet cykeldäck hade en omsättning på 5,1 miljoner euro (47 miljoner SEK) år 2003 och rörelseresultatet var 0,5 miljoner euro (4,6 miljoner SEK). Fabriken i Lieksa tillverkade förra året 784 000 cykeldäck och innerslangar för tunga däck.

Samtliga 59 anställda på resultatenheten cykeldäck och i tillverkningen av innerslangar för tunga däck erbjuds anställning i det nya företaget från och med den 1 december 2004.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Fler kvinnor än någonsin har anmält sig till nästa års Vasaloppet. Nu fortsätter arbetet för att få fler kvinnor att även anmäla sig till cykelloppen.
En skildring av öden och äventyr i sydvästra Afrika under nådens år 2017. Om en 3000 km lång irrfärd i främst Namibia och Angola. De efterlämnade ... 5 kommentarer
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
Andra delen av Lasses cykeltur genom östra Afrika. Den här gången får ni läsa om vägen till Karamoja i Uganda samt jakten på Sir Wilfreds Thesigers ... 4 kommentarer

En cykeltur till Turkana

Den femte cykelturen i Afrika tog Lars till avlägsna områden i norra Kenya. 6 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.