Nyheter > Nästan 9 av 10 tycker att nationalparker är ...

Nästan 9 av 10 tycker att nationalparker är viktiga

Tresticklan. Ett kargt vildmarksområde med tallklädda bergsryggar. Foto: Jan Schützer / IBL Bildbyrå.

Nästan 9 av 10 av de tillfrågade instämmer i att nationalparker är viktiga för möjligheten att behålla orörd natur för framtida generationer. Undersökningen har genomförts som en kvantitativ undersökning under perioden november-december 2017. Webbpanelen har bestått av cirka 1000 respondenter där hänsyn tagits till kön, ålder och region. 

Stort intresse för naturen
Undersökningen visar bland annat att drygt fyra av fem av de tillfrågade är mycket eller ganska intresserade av att vistas ute i naturen.  Drygt tre av fem är ute i naturen varje vecka eller oftare. Dessa siffror är oförändrade sedan undersökningen som gjordes 2008.  

Drygt en tredjedel av de tillfrågade har besökt en nationalpark i Sverige under de senaste två åren. De mest besökta nationalparkerna enligt undersökningen är Stenshuvud, Söderåsen, Tyresta och Tiveden. Nästan nio av tio av de tillfrågade instämmer i att nationalparker är viktiga för möjligheten att behålla orörd natur för framtida generationer, och att det är en berikande upplevelse att besöka en nationalpark.

Stillhet, livskvalitet och rekreation är upplevelser som förknippas med ett besök i en nationalpark. De som besöker en nationalpark tycker också att besöket ger berikande naturupplevelser.  

Kännedomen om skyddad natur och tillhörande begrepp har minskat något sedan 2008, liksom kännedomen om skillnaden mellan ett naturreservat och en nationalpark. 

Läs mer om undersökningen.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2018-03-17 10:53   Bandersson
71% anser att det borde bildas fler nationalparker. För tio år sedan kom Naturvårdsverkets långsiktiga nationalparksplan - http://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer6400/978-91-620-1269-4.pdf?pid=2671

I planen föreslogs bland annat en utvidgning av Sareks nationalpark (ss 29-30) men motståndet var stort så planen realiserades aldrig. Hans Fowelin och jag har försökt uppmärksamma behovet av ett utökat skydd för Njoatsosvágge och Tjuoldavágge speciellt med tanke på gruvbrytningsplanerna i Ruovddevárre - https://www.utsidan.se/blogs/njoatsosvagge/hoten-mot-njoatsosv-gge.htm
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in