Myfc: Power Trekker, bränslecellsladdare

Här är en recension med bilder utav Myfc - Powertrekker. En bränslecellsladdare som är till för bruk i vildmarken. Kommer framtidens melodi spelas i din smartphone eller ska man förtsätta ta med sig munspelet?

Av: kiljano

Sedan i somras har jag prövat bränselecells-laddaren Myfc powerTrekker och här kommer mitt utlåtande.

Detta är nya grejen inom friluftsutrustning och orsakar förmodligen stort “ha begär” hos science-fiction entusiaster medan många konservativa frilufsare får något nytt att irritera sig på. Men föreställ dig att likt Marty Mcfly i “Tillbaka till Framtiden” kunna fylla biltanken med hushållsopor innan den lyfter från marken. Nu är det inte så enkelt att man kan hälla kokkaffesumpen i denna manick för att ladda GPS:en eller pannlampan, det hade ju varit riktigt trevligt. Men den ger ändå viss antydan om hur vi kanske laddar vår elektronik i framtiden.

Det hela handlar alltså om en apparat som genom en kemisk process frigör den energi som finns bunden i vatten och på så sätt skapar elektricitet. Elektricitet som man kan använda för att ladda upp smartphones och annan teknik. Som lekman är detta nästan obegripligt för mig men jag ska försöka föklara.

För att starta processen fyller man på vatten i den lilla behållaren på ena sidan och sen stoppar man i en puck innehållande natriumsilicid på den andra. Sedan sätter man på locket som innehåller bränslecellen. I och med detta punkteras pucken och själva processen aktiveras.

När innehållet i pucken reagerar med vatten skapas ren vätgas. Vätet passerar därefter uppåt in i bränslecellen där det i sin tur reagerar med syre från luften och skapar vatten på nytt.  I denna sista process pumpas joner över två elektroder och det genereras elektricitet. Här reserverar jag mig i fall att jag missförstått något.

Själva enheten är stor som ett avlångt smörpaket och varje patron är lite mindre än en snusdosa. Den övre delen har en neogrön färg och underdelen påminner om kakformar. På den ena sidan finns  knappar med inbygda LED lus som blinkar vid laddning och som fungerar som väljare om man vill ladda det inbygda batteriet eller om man vill använda USB uttaget. På ena kortsidan finns ett microUSB-uttag endast för uppladdning av det interna batteriet. Den ser rätt tuff ut och när man ser den i friluftsbutikerna i staden ger den upphov till det kända “vill ha” begäret. Men det är som bekant inte alltid förnuftet som talar till en vid dessa tillfällen.  

Vid användning laddas först det inbygda batteriet på 1500mAh (5 w)  upp till minst 30% spänning, om det inte redan är laddat. Detta är för att man sedan ska få upp spänningen till 2,5W från USB uttaget, som moderna smartphones kräver. Sedan kan man välja att gå över till laddning av valfri elektronik som laddas via USB. Det går inte att stoppa processen när man har laddat färdigt utan man får fint vänta tills patronen har tagit slut. Enligt mina beräkningar tar det drygt två timmar. Vid användning blir enheten varm och fukt stiger ur locket. Dessutom hörs ett lågt oljud likt en kokande tekanna.

Jag blev försedd med 4 puckar. Dessa kostar i handeln mellan 40 och 50kr/ st och ska enligt tillverkaren kunna skapa tillräckligt med energi för att ladda upp en smartphone två gånger. I mitt fall har den dock aldrig laddat upp varken en iphone 5 eller en Galaxy S3 till max med en puck. Till försvar skriver tillverkaren att enheten har en startperiod då den inte producerar optimal elektricitet, detta infaller först efter att den har fått användas ett tag, dvs efter att man har använt upp ett antal puckar. Själv har jag prövat den i temperaturer från 15+ och ner till endast några grader över nollan. Jag har aldrig prövat den under riktig vinterkyla vilket säkert skulle kunna orsaka en hel del problem eftersom den använder vatten och skapar vattenånga.

Det är alltid imponerande när spännande ny teknik kan hjälpa oss i vardagen. Det råder heller ingen tvekan om att vi bär omkring på mer och mer elektronisk utrustning varje år. Men dessa produkter som blir smartare och smartare behöver samtidigt mer el. Inom batteriutveckling och smarta laddare som solceller kommer vi nog se många nya prylar framöver. Denna produkt löser inte mina problem, men den tillför något nytt och kanske fyller den ett tomrum för en liten grupp nischade användare. t.ex personer som bor länge i vildmarken eller i strömlösa byggnader på ett och samma ställe. Om man forskar i fält och inte har tillgång till annan strömkälla, om solcellsladdning inte är möjlig under vinterskidturer eller långseglingar och om inte har något emot att ha ett stort lager på puckar.

För min del finner jag ett par stora problem med enheten. Det första är det faktum att den först måste ladda det interna batteriet innan laddning av påkopplad enhet startar. I instruktionsmanualen står även att man måste underhålla batteriet och ladda det minst en gång var tredje månad så att det inte tappar spänning och blir obrukbart. Det andra är priset på puckarna: 40-50kr!  det blir dyra laddningar. Dessutom kommer man att bära med sig massor av extra skräp efter en långtur i vildmarken.

Jag kommer fortsätta ha med mig smartphone i vildmarken, men tills någon lanserar en mobil och elektronikladdare som går på kaffesump och thepåsar får jag göra som jag gjort tidigare, dvs spara på batterierna. (och pengarna)

(Skriven av kiljano för utsidan.se, delvis på en smartphone som laddats upp i ett vanligt eluttag.)

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2014-01-30 11:20   jamo
Intressant, bra recension. Lovande teknik men låter som man bör vänta några år till dess det fungerar bra för friluftsliv.
 
2014-01-30 12:08   tobiasdr
Intressant teknik men den verkar inte i närheten av så mogen att man skulle vilja pröva.

Finns ju också termoelektriska generatorer man sätter in i lågan på friluftskök.
 
2014-01-30 12:27   DennisPing
Spännande!
 
2014-01-30 18:50   eyck
Delade lunchbord med frun till en av uppfinnarna i en STF-stuga i somras. Som jag förstod det var uppfinnarna besvikna på att den blev så stor när den var färdigutvecklad, med tanke på att bränslescellen i sig är mkt liten. Miljövänligt känns det inte (ännu), men det kan det ju bli längre fram, med större volymer och stordriftsfördelar. Tror dock att det tar något decennium eller två innan bränsleceller blir intressanta i detta sammanhang. Under tiden känns en kompakt solcell som ett bättre val. Som denna, som jag precis köpte efter mycket research: http://solarjoos.com/
 
2014-01-30 21:56   petmeu
Spännande produkt, såg den för första gången på ISPO-mässan igår och så kom den här recensionen idag!

Den skiljer sig från solceller genom att den laddar på en gång och även när det inte är ljust. En solcellsladdare måste ju ligga framme under dagen.

Såg också precis att siba säljer apparaten för 999.- och trepack med puckar för 99.-.

Kan man ha den igång i packningen? Hur funkar den när det är kallt?
 
2014-01-30 23:35   xblp
Finns det något batteri som man kan veva upp eller behövs det för mycket vevande för att det ska bli något?
Patrik
 
2014-01-31 12:50   Amigo40
Finns det någon som provat PowerPot och kan berätta lite om den?

http://www.thepowerpot.com/
 
2014-02-01 11:06   Christoffer Hedman
Amigo40: Jag har backat deras nya PowerPot, 10 wattaren på kickstarter. Kommer börja skickas ut i maj. Återkommer med åsikter efter sommaren. Känns dumt att köpa den gamla versionen när nya kommer snart.
 
2014-02-02 11:41   aspoonfullofsugar
Tack för recensionen.
Rent teknisk borde det vara möjligt att köra T-sprit, gasol eller bensin i en bränslecell. Bränslet omvandlas sedan till el, vatten och koldioxid. Det är mycket forskning om det just nu på flera håll. Kanske kommer det snart en sådan laddare. Kaffesump har nog för låg energiinnehåll och fel konsistens.
 

Läs mer

Fyra olika mattorkar/torkugnar har testats - vi går igenom testresultaten. 2 kommentarer
Det här är en bok för den vetgirige och naturligtvis för den som gillar mat. Ren fakta blandas med målande beskrivningar, gröthistoria som tar dig ...

Än Lever Skogen

Våra skogar håller på att försvinna i en allt snabbare takt. I fotoboken "Än Lever Skogen" varvas fantastiska bilder av skogen och dess invånare med ... 3 kommentarer
Du som gärna avnjuter skidåkarporrfilmer eller andra hur-är-det-möjligt filmer inom äventyrsgenren har nog blivit mer och mer van att se kameror monterade på hjälmar, styren, ryggsäckar och ramar. ... 1 kommentar

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.