Artiklar > Än Lever Skogen

Än Lever Skogen

Av: Pawel Zajac

Som vuxen har jag börjat orientera och jag minns första gången jag nattorienterade. Efter att ha kommit vilse efter några kontroller utan någon riktig uppfattning om var jag var någonstans kändes skogen på samma gång lugn och mystisk. Förutom löven och grenarna som prasslade i den svaga vinden hördes inga ljud trots att staden bara var några enstaka kilometer bort och jag visste inte vad som befann sig bortom pannlampans begränsade sken. Skogen har en fantastisk förmåga att både fängsla och skänka lugn. Tyvärr håller den på att försvinna och detta i en alarmerande takt. Med skogen försvinner även de djur, insekter och växter som befolkar den. I boken ”Än Lever Skogen” nämns bland annat att mindre än 5 % av Sveriges totala skogsareal är gammelskog, en väldigt låg siffra. Dessutom är 4259 av Sveriges cirka 58000 arter rödlistade. Denna lista över hotade arter växer ständigt.

 

Boken är ett samarbetsprojekt mellan fotograferna Roine Magnusson och John Hallmén samt journalisten Pelle Svensson. Den ämnar att genom fotografier och korta texter belysa skogen, dess invånare och vilken fantastisk resurs den utgör. Fotografierna täcker upp hela spektrat från vida storslagna vyer till detaljrika makrobilder. Roine Magunsson har tagit bilderna av skogen där träden står och ligger i alla riktningar och grönska råder. Detta är ett kännetecken på en frisk skog där naturen får ha sin gång och de döda träden agerar bo till en mängd olika arter. John Hallmén står för de fantastiska makrobilderna på insekter, kryp och växter och i denna förstoring ter sig de olika skalbaggarna och flugorna som enorma monster. Pelle Svenssons korta texter belyser olika aspekter av skogen, exempelvis dess snabba försvinnande, samspelet mellan dess invånare och dess kulturella och emotionella kraft.

Det är med blandade känslor jag bläddrar igenom boken. Jag blir glad av fotografierna. De är fantastiska och visar friska skogar med en myriad arter, skogar som skänker lugn. Det är en skog jag kan drömma mig bort till de gångerna jag inte har möjlighet att besöka den. Samtidigt visar de korta berättelserna att skogen avvecklas, försvinner och att det kanske inte dröjer länge till innan den är död. Det gäller att se till att vända denna negativa trend och säkerställa att skogen är levande även för framtida generationer.

 

Titel: Än Lever Skogen

Författare: John Hallmén, Roine Magnusson och Pelle Svensson

Förlag: Norstedts

ISBN: 978-91-1-304975-5

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2013-11-26 18:51   Håkan Friberg
Tack för ett intressant tips!
 
2013-11-26 22:18   seobserver
en ögonöppnare, tack för tipset!
 
2013-11-27 10:56   Lars_Hedegaard
Endnu en god bog til julegave ønskelisten.

Tak for det.

mvh Lars
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook

Tips!