Nyheter > Mat är tema för årets Krisberedskapsvecka

Mat är tema för årets Krisberedskapsvecka

MSB:s årliga informationskampanj Krisberedskapsveckan startade i måndags och pågår för fullt. I år är fokus på hur vi som privatpersoner kan förbereda oss så att vi har mat även vid kriser och krig.
- Kriget i Ukraina, torka och energibrist påverkar produktionen av livsmedel, och det har ökat intresset för hemberedskap. Att fler stärker sin hemberedskap är viktigt och det bidrar till att stärka Sveriges motståndskraft vid kris och krig, säger MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och krig. Den genomförs för sjätte året i rad den 26 september till 2 oktober 2022 tillsammans med bland andra landets kommuner, frivilliga försvarsorganisationer och handeln.

Mat i kristider

Sedan MSB skickade ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” 2018 har många hushåll lärt sig vilka matvaror som är bra att ha i krislådan. Med årets tema vill Krisberedskapsveckan uppmana människor att ta ett steg till och förstå vilka varor som går att lagra länge i rumstemperatur och dessutom endast behöver en liten mängd energi och vatten vid tillagning.

Ökat intresse för hemberedskap

MSB undersöker regelbundet privatpersoners beredskap och ser att intresset för hemberedskap har ökat under pandemin och i samband med krigsutbrottet i Ukraina.

- Krisberedskapsveckan genomförs i en tid då många upplever omvärlden och vardagen som osäker. Många är oroliga för konsekvenserna för vårt samhälle och för det egna hushållet. Det gör kunskap om den egna beredskapen än viktigare, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Lokala aktiviteter runt om i landet

Temat mat har öppnat för nya samarbeten kring kampanjaktiviteter. Mer än hälften av de hittills anmälda kommunerna kommer att samarbeta med lokala livsmedelshandlare och många invånare kommer att få pröva på ”krismat”. Det arrangeras många lokala aktiviteter under veckan, exempelvis:

  • Länsstyrelsen Jämtland utmanar invånarna att laga alla måltider med varor ur krislådan under tre dagar.
  • I Värmland serveras kriskost till lunch på skolorna och inom äldrevården.
  • I Gävleborg har butikerna fått möjlighet att märka lokala varor med skylten "Tack för att du stärker Gävleborgs krisberedskap".
  • Sveriges Bilkårers Riksförbund uppmuntrar till beredskapsmiddag i stället för fredagsmys.

För att besöka en lokal aktivitet, kontakta aktuell kommun eller länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Värmland har givit ut en publikation - "Recept för vardag och krisberedskap" - publikationen finns att ladda ner här.

Checklista med varor som är bra att ha hemma, ur MSB:s broschyr ”Om krisen eller kriget kommer”.

Recept och artiklar

Fler artiklar i samma kategorier

Nyheter

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook
Visste du att som Plus-medlem på Utsidan kan du dölja (nästan) alla annonser? Läs mer om Plus