Artiklar > Ledarledda turer

Ledarledda turer

Ledarledda turer

När du ger dig ut och paddlar kajak för första gången, är det mycket klokt att följa med på en arrangerad tur med duktiga ledare och instruktörer! Dels lär de förhoppningsvis ut det grundläggande om hur du hanterar kajaken, paddlar rätt, räddar en kapsejsad kompis eller själv blir räddad o.s.v., dels kan en erfaren ledare avgöra vad som är bra färdväg för en nybörjare, så att du inte hamnar i riktigt blåsväder.

Vilka arrangerar

Olika klubbar och organisationer arrangerar ledarledda turer för medlemmar och ibland även för icke-medlemmar. Flera kanotcentraler och andra kommersiella aktörer ordnar också ledarledda turer.

Vissa av dessa turer är graderade efter erfarenhet och kunskapsnivå, så fråga ordentligt vilken nivå deltagarna förväntas befinna sig på, så att du inte hamnar i en grupp med mycket vana paddlare.

Fråga även efter vad turen kommer att innehålla när det gäller undervisning. Vissa arrangörer går noga igenom olika tekniker, räddning, säkerhet, navigation o.s.v., medan andra arrangörer bara guidar i geografin.

Kvalité på ledarna

I Sverige finns nu ett system för certifiering av ledare/instruktörer och det kommer bli allt vanligare att turarrangörer engagerar dessa certifierade ledare. Fråga gärna om turen leds av en certifierad instruktör. Är detta fallet, kan du vara säker på att få en mycket kompetent ledare som lär dig grundläggande nödvändigheter och kan ta fullt ansvar för gruppen. Nu är det ganska nytt med detta certifieringssystem, så det finns även gott om duktiga ledare/instruktörer som ännu inte hunnit bli certifierade.

Vad ingår

Det är också olika hur arrangören har det ställt med kajaker. Hos en del turarrangörer ingår inte kajaken -detta gäller främst klubbar och organisationer- och du får då själv ordna med en hyrkajak. Hos andra turarrangörer finns alltifrån kajaken med dess utrustning, till tält, kokutrustning, mat o.s.v. med i priset för arrangemanget.

Ta noga reda på vad som ingår och be att få en lista med utrustning på vad du själv behöver ta med på turen. Se också till att arrangören har lista på alla deltagarnas namn, adresser o.s.v. samt telefonnummer till någon anhörig och att denna lista finns hos en kontaktperson i land. Om ni blir fördröjda av väder, sjukdom eller annan orsak, så måste någon meddela omvärlden er belägenhet. Ansvaret för detta bör i första hand ligga hos arrangören av turen.

Tycker du att det är dyrt att deltaga i en kurs eller arrangerad tur? Jag kan intyga att det är väl använda pengar! Du kommer att få så himla mycket mer ut av dina framtida paddelturer om du lär dig saker rätt från början.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2003-10-31 02:00   michaelolsson
Betyg: 4
Bra information tycker jag.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

 

Logga in