Artiklar > Köpa paddel

Köpa paddel

Paddel

När du ändå hyr några olika kajaker för att testa, så passa också på att få med dig lite olika modeller av paddlar och i olika längder.

Det vanligaste misstaget man begår när man köper sin första paddel, är att den blir alldeles för lång. Vissa kajakförsäljare anser att man ska ha en lång paddel för långfärdspaddling och det är lätt hänt att man som oerfaren kund låter sig påverkas för mycket av detta.

Särskilt illa är det med kombinationen lång paddel-stora paddelblad-tungt material i paddeln (=billig paddel). Det blir då riktigt tungt att paddla och du får lätt värk i axlar och nacke.

De flesta bör ha en paddel av mellan c:a 214-226 cm längd. Som grundregler att utgå från kan du tänka på följande: Ju längre överkropp du har, desto längre paddel. Ju lägre paddelstil, desto längre paddel. Ju bredare blad, desto kortare paddel; ju längre paddel, desto smalare blad. Ju bredare och högre kajak, desto längre paddel.

Vinkeln mellan paddelbladens förhållande till varann, är också lite olika. En del paddlar har uppemot 90 grader och det är i allmänhet alldeles för mycket för långfärdskajakister. Mellan 65 och 75 grader brukar vara lagom för en vanlig skärgårdspaddel och har du en lång paddel med smala blad och paddlar med låg stil, så är det skönast att ha bladen helt ovinklade.

Du kanske tycker att det blir en stor utgift att köpa kajak, paddel, kapell och annan kringutrustning, och helt enkelt köper billigast tänkbara paddel. Lägg i så fall gärna den extra slanten på en delbar paddel, eller hör med försäljaren om de för en rimlig summa pengar kan göra om den till delbar i sinom tid. När du så småningom tycker dig ha råd att investera i en mer exklusiv paddel, så kan du då lägga den gamla på däck som reservpaddel.

Exklusiv paddel, ja….det är faktiskt en väldig skillnad att paddla med en 1-kilos mot en 1½-2-kilos paddel. Har du t.ex. en 235 cm lång paddel med ganska stora tunga blad och lånar kompisens 218 cm kolfiberpaddel, så kommer du troligen att köpa ny paddel inom en ganska snar framtid. Så visst är det en risk att prova kompisarnas paddlar….

För att nu återkomma till detta med färg, så är det en god idé att paddelbladen syns väl. Många sätter neontejp på bladen, eller sprayar färg på dem. Tänk dock på att det kan vara himla störande för dina paddelkompisar att se ett neonfärgat paddelblad som viftar framför ögonen, så färga bara baksidan av bladet. Den sida som vätter framåt i färdriktningen när du paddlar.

 

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2002-03-31 16:42   xwahlberg
Betyg: 3
Varför delad paddel?
 
2003-11-03 02:03   michaelolsson
Betyg: 4
mm..Man får helt enkelt pröva sig fram och ha en sämre paddel som reserv eller så - tack för Dina tankar.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar