Klätterproffsets sommarläger: "En miljö där kvinnor kan känna sig stärkta"

Förra sommaren hade proffset Matilda Söderlunds klätterläger för unga tjejer premiär. I år välkomnar de nya medlemmar och utökar med en till friluftsaktivitet.

Av: Alicia Schumacher

Foto: Katla Studios/Bergskultur Summer Camp

Under fem helger förra året fick tolv tjejer kostnadsfritt delta i Bergskultur Summer Camp där de fick lära sig grunderna i klättring.

– Förra årets Summer Camp var otroligt givande. Det var fantastiskt att se så många kvinnor komma samman och dela sin passion för klättring. Stämningen var positiv och stöttande, fylld med energi och kamratskap. Deltagarna var verkligen motiverade och inspirerade, och det skapades en stark känsla av gemenskap, säger proffsklättraren Matilda Söderlund som arrangerar lägret tillsammans med Haglöfs. 

I år utökar Matilda Söderlund och Haglöfs sommarlägret och lägger till traillöpning på schemat. Gruppen, som består av kvinnor från 18 år och uppåt, ses två gånger i månaden där de har ett pass fokuserat på klättring och ett på traillöpning. Deltagarna har även ett träningsprogram de följer på egen hand under sommaren och i september avslutas lägret med en gemensam längre traillöpning och klättring utomhus.  

– Det ska bli spännande att välkomna både nya och gamla deltagare och att skapa ännu fler meningsfulla upplevelser tillsammans, både när det kommer till klättring och trail running. Jag ser fram emot att se hur deltagarna och communityt utvecklas, och att fortsätta främja en miljö där kvinnor kan känna sig stärkta och inspirerade, säger Matilda Söderlund.

Foto: Katla Studios/Bergskultur Summer Camp

Långsiktigt hoppas Matilda Söderlund att Bergskultur Summer Camp fortsätter att växa och att de når ut till fler kvinnor inom klättringen och outdoorsegmentet. De har planer på att expandera Bergskultur till andra städer i Sverige och internationellt. 

– Vi vill fortsätta att jobba med meet-ups, workshops och event. Vi vill också jobba med att lyfta fram fler kvinnliga förebilder och att bidra till en mer inkluderande miljö. 

Matilda Söderlund och Haglöfs kommer att lansera nya initiativ senare i år. Vid intresse av att delta kan man kontakta Haglöfs på deras Instagram-konto. 

Foto: Katla Studios/Bergskultur Summer Camp

Läs mer

Vandring på Island. Lederna som vandrades var Laugavegur och Fimmervörduhls. Bergsklättring och glaciärvandring. 3 kommentarer
Lägret är ett samarbete mellan Matilda Söderlund och Haglöfs för att göra klättring mer jämställt.
Outdoor Festival Sthlm arrangeras i slutet på maj och erbjuder flera prova på aktiviteter, föreläsningar och skönt utehäng.
2020 skrev Karl-Johan Piehl här på Utsidan denna guidebok på engelska. Nu kommer en uppdaterad och rejält utökad version på svenska. Var med och ... 1 kommentar
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.