Kamraträddningar

Kapsejsar du och inte kan rolla, så är dock inte hoppet ute för dig, långtifrån! Enklast är om du har kompisar som kan hjälpa dig att tömma kajaken och komma på plats igen.

Av: Karin Mentzing

Kamraträddningar

Kapsejsar du och inte kan rolla, så är dock inte hoppet ute för dig, långtifrån!

Enklast är om du har kompisar som kan hjälpa dig att tömma kajaken och komma på plats igen.

Den kapsejsade

Komma ur kajaken under vattnet: Ta tag i kapellstroppen (eller vid höften där kapellet är sladdrigt) och ta loss kapellet. Luta dig framåt och tryck med händerna mot akterdäck, så slår du en kullerbytta ut ur kajaken och kommer direkt upp med huvudet till vattenytan.

Vänd sedan kajaken på rätt köl, genom att ta tag i sidan av sittbrunnssargen och kasta den uppåt.

Mata därefter kajaken, så att du får tag i däckslinan eller bärhandtaget vid fören. Kura ihop dig och ligg stilla i väntan på hjälp.

Blås i din visselpipa om du är det minsta tveksam till ifall kompisarna har uppmärksammat din belägenhet!

Och SLÄPP ALDRIG TAGET OM DIN KAJAK!! Blåser den iväg på egna utflykter, så har du ingen chans att simma ikapp den.

När räddaren närmar sig, håller du din kajaks för mellan ditt ansikte och den annalkande kajaken. På så vis minskar du risken för ansiktsskador ifall din räddare inte kan bromsa i tid. Dessutom ligger du nu rätt för att lämna över din för till räddaren.

När räddaren kommer på plats och har ordentligt tag om din kajak, så lägg dig alldeles framför räddarens sittbrunn och håll i en däckslina där.

Försök också att vara aktiv under räddningen, hjälp räddaren att hålla ordning på paddlar, att dra ihop kajakerna o.s.v.

När kajakerna är på plats skavföttes, så tar du tag i yttre däckslinor på båda kajakerna, lägg upp fötterna i din sittbrunn, luta huvudet låååångt bakåt och gå upp i brygga, så att du kan lyfta upp rumpan på ditt akterdäck. Sätt dig upp och slink ner i sitsen.

Få på kapellet och pumpa sedan ur eventuellt vatten genom att sticka ner pumpen genom kapellets överkant.

Se till att allt är i ordning, finns med, sitter fast o.s.v. och att ni båda håller paddlarna i beredskap, rättvända. Backa loss från varann och paddla till land så att ni får hämta er och komma i torra varma kläder. Drick och ät.

Räddaren

Paddla fram och ta tag i fören på den kapsejsades kajak. Det är viktigt att du sedan inte för en sekund släpper taget om kajaken, den är nu din balanshjälp.

Försök att hjälpas åt med att hålla ordning på paddlar och annat löst, så att inget flyter iväg och försvinner.

Ska du tömma kajaken, så dra bara upp förstäven över din sittbrunnssarg och låt kajaken välta över på sidan. Ta sedan tag med ena handen under stäven, vält runt och lyft lite om du orkar. Vänd rätt igen och låt kajaken glida ner i vattnet.

Svep ihop kajakerna skavföttes –för mot akter- luta överkroppen mot den ännu tomma kajaken och ta ett ordentligt tag om sittbrunnssarg eller däckslinor så att du kan hålla balansen på ekipaget medan badaren klättrar upp.

Håll kvar greppet medan badaren sätter på kapell, pumpar o.s.v.

När ni kontrollerat att allt är i ordning och ni båda har paddlarna rättvända och i beredskap, så backar ni loss från varann och paddlar till närmsta landningsställe.

Om den som badat är nedkyld, så hjälp till med att få fram varma torra kläder, byte till dessa, tillredning av varm dryck o.s.v.

Ja, förresten, sådant kan du gärna hjälpa till med ändå, men är personen nedkyld, är det extra viktigt, för att inte säga nödvändigt.

Den uppgång i kajaken jag nu beskrev, kallas "uppgång mellan kajakerna" och det finns flera andra bra sätt att komma tillbaka i kajaken.

Grundreglerna är följande:

Badaren ska röra sig så lite som möjligt i vattnet och komma så snabbt som möjligt tillbaka i kajaken.

Vid uppgång ska badaren hålla en så låg profil som möjligt, för att det inte ska bli för tungt för räddaren att hålla balans på ekipaget.

Tänk på dessa saker när ni övar kamraträddningar, olika varianter under olika situationer o.s.v., men viktigast av allt: Träna kamraträddningar OFTA!! Träna in momenten så att du nästan kan göra dem i sömnen och träna på att jobba SNABBT! Ta gärna tid och se hur ni kan förkorta momenten genom att ni lär er greppen och att vara samspelta.

Bogsering

Nu kan det hända att den som kapsejsat inte klarar att paddla vidare själv efter uppgången. Har man tillbringat en stund i kallt vatten och dessutom jobbat med att komma tillbaka i kajaken, så har man gjort av med en hel del energi och kan vara så medtagen att paddla vidare inte är att tänka på. Denne måste då ha balanshjälp.

Detta löses enklast och snabbast genom att någon paddlar upp jämsides och håller balans på kajaken. Denna "flotte" måste sedan fraktas till landningsbar plats och det sker lämpligen genom att en eller helst två andra paddlare bogserar flotten.

Se alltså till att ha ett väl fungerande bogsersystem som sitter lättillgängligt och är snabbt att montera på den/de som behöver få bogserhjälp.

Prova ut ditt bogsersystem ordentligt och öva mycket med det innan du behöver använda det i en skarp situation. Det kan vara bråttom då och varken tid eller omständigheter som tillåter strul.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

En damgrupps färd med kajak från Pielavesi i mellersta Finland ner till Lahtis, det blev en långtur på 17 dagar och 398 km. 1 kommentar
Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ... 1 kommentar

Under Lagos yta

En resa genom Lagos slumområde. 1 kommentar
Niklas Kämpargård har kommit ut med en ny bok om prepping - "Preppa mat - allt du behöver veta om livsmedel i kristider", vi skickade några frågor ...
Är man ute och rör sig i naturen regelbundet så är det klart att man då och då stöter på djur. En del av dessa möten är mer minnesvärda än andra. Här ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.