Invigning av den samiska parken Lopme Laante

Den 2 juli invigs den samiska parken Lopme Laante på toppen av Funäsdalsberget i Funäsfjällen. Syftet med parken är att genom lek och lärande tydliggöra och tillgängliggöra den samiska kulturen.

Av: ulindh

Foto: Lopme Laante

Den 2 juli invigs den samiska parken Lopme Laante på toppen av Funäsdalsberget i Funäsfjällen. Öppningsdagen kommer bjuda på invigningsjojk av Anna Sara Stenvall och provsmakning av traditionell Souvas. Syftet med parken är att genom lek och lärande tydliggöra och tillgängliggöra den samiska kulturen.

– Parken blir en resa genom samernas kultur och dess olika näringar. Vi vill levandegöra samernas roll i samhället och i utvecklingen av Härjedalen Sameland, berättar Kjerstin Valkeapää projektledare för Lopme Laante.

Syftet med projektet är att skapa förutsättningar för en samisk turistisk verksamhet som bygger på hållbarhet med långsiktig bärkraft. Det har länge funnits efterfrågan på att tillgängliggöra och skapa tydlighet kring den samiska kulturen i Härjedalen. Besökarna får möjlighet att uppleva och få en inblick i hur samerna levde förr men även hur man lever och verkar i det moderna samhället.

Byggnaderna som kommer att finnas i den samiska parken är en stor kåta i trä med en sammanbyggd reception/butiksdel med traditionellt och modernt hantverk. Den stora kåtan rymmer cirka 60 personer. Här kan man slå sig ner vid brasan och avnjuta en traditionell samisk slow food-lunch gjord på renkött och fisk tillagade över den öppna elden. I en torvkåta berättas historien om hur samerna levde förr. Parken fokuserar dock mycket på hur samerna lever idag, vilket tas i uttryck i ett lekhus för barnen. Utomhus får besökarna möta renen och lyssna till berättelser om hur den lever, vad den äter samt om all den magi och myter som omger den. Här får man även testa på att kasta lasso och mata renar med lav.

– Stort fokus läggs vid aktiviteter, anpassade för både barn och vuxna. Produktutbudet kommer att utökas, men inledningsvis väljer vi att fokusera på ett fåtal aktiviteter med kvalitet, avslutar Kjerstin Valkeapää.

Fakta Loopme Lante

Lopme Laante är ett gränsöverskridande projekt där samebyarna Handölsdalen, Mittådalen, Skistar Vemdalen, Funäsdalen berg & hotell driver projektet. Finansiärer i projektet utöver dessa är Tillväxtverket, region Jämtland, Länsstyrelsen i Jämtlands län, Härjedalens kommun och Sametinget. Projektägare är den ideella föreningen Lopme Naestie.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vad är bra att tänka på när barnen ska med ut i naturen på vintern? Fyra frilufsiga familjer tipsar om bland annat mat, utrustning och smarta knep.
Destinationer, guidade turer och aktiviteter på hemmaplan.
Vet du inte vad du ska använda årets bidrag till? Här får du tipsen!
Böcker om svensk natur, vandring, sova ute, allemansrätten och matlagning i naturen. Kanske en perfekt julklapp?
Vandringsleden passerar ett omväxlande natur- och kulturlandskap.

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg