Artiklar > I världens nordligaste paddelvatten

I världens nordligaste paddelvatten

I augusti arrangerar Glenn Mattsing, chefredaktör för tidningen Outside, världens nordligaste kajakresa för svenska paddlare. Tillsammans med en liten grupp paddlare kommer han att färdas från Thule på Grönland, via de nordligaste byarna i världen, upp mot packisen mellan Grönland och Kanada.

Varför så långt norrut?
- Nyfikenhet från början. Man undrar ju hur det ser ut på gränsen till mänsklig civilisation. Jag har arrangerat kajakresor till Grönland i flera år och ville avsluta med en "best-of-resa". Jag fick fria händer av researrangören jag samarbetar med och föreslog Thule, av flera skäl.

Vilka?
- Detta område är den enda plats på jorden där kajaken fortfarande används regelbundet som den en gång var tänkt att användas - som jaktredskap. Polarinuiterna jagar narvalar genom att smygpaddla och sedan harpunera. Det var så jag upptäckte området. Jag var där för att skriva om detta till tidningen Paddling. Sen är det riktig vildmark, ingen mobiltäckning, mäktiga isberg, intressant fauna, spännande expeditionshistoria. Det var ju här Peary utgick till Nordpolen. Du kan uppleva saker här som inte går att uppleva någon annanstans.

Som vad?
- Du kan bli bjuden på en festmåltid, "kaffemik", där det dukas upp isbjörnskött, valross, fermenterad alkekung och kakor - på samma bord. Förra gången jag var i Thule försökte en indier fly till Kanada genom att vandra över isen till Ellesmere Island i Kanada, jag var med och slaktade en ren på köksgolvet och fick se när de tränade eskimåsvängar med hjälp av en ballong gjord av valmage. Det finns inge plats som Thule. Och det kanske är tur.

Vad gör ni när ni når packisen?
- Vi kommer med största sannolikhet inte att nå packisen. Den har minskat och ligger vanligtvis ännu längre norrut nu. Slutmålet är den övergivna byn Etah som till och med polarinuiterna övergav för att det var så tufft klimat. Men sommartid är det ok.

Har ni lyckats få kunder till en så speciell resa?
- Ja faktiskt. Det finns många duktiga kajakpaddlare i landet som är sugna på att uppleva storslagen vildmark med hjälp av kajaken. Grönland har blivit en hot spot för svenska paddlare. I dagsläget har vi två platser kvar.

Hur duktig paddlare ska man vara?
- Erfaren, men man behöver inte vara expert. Vattnet är kallt men luften varm. Solen är uppe dygnet runt. Vädret är fantastiskt så det är faktiskt ganska enkel paddling. Men jag vill att deltagarna är vana vid vildmark, och framför allt, kunna njuta av vildmarken. Det är ju det som är syftet.

Glenn kommer att rapportera på Utsidan och outsideonline.se under hela resan.

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2012-01-30 08:07   HotIce_Flash
Vad härligt enkelt det låter?!
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar