Hotade arter!

Satsning på naturbete räddar hotade arter.

Av: Christer Lindh

-Det måste vara lönsamt att vara bonde och ha betande djur på markerna. Det menar WWF som varnar för att bristen på betade marker utarmar jordbrukslandskapets djur och växter. Ladusvalan, kattfoten och apollofjärilen utkämpar i likhet med många rödlistade arter en tuff kamp när jordbruken försvinner. För att vända trenden satsar WWF:s Projekt Naturbetesmarker på att få ut betande djur som naturvårdare.

I veckan besökte WWF:s förtroenderåd och ordförande kung Carl XVI Gustaf jordbrukslandskapet i Sörmland. Under besöket guidades kungen och WWF bland naturbetesmarker på gårdarna Stenhammar och Harpsund.

- Målet är att få ut fler betande djur i de artrika naturbetesmarkerna. På sikt hoppas vi kunna bevara 25 000 hektar - vilket motsvarar cirka en tiondel av landets finaste naturbetesmarker, säger WWF:s generalsekreterare Lars Kristoferson. Hittills har cirka 4000 hektar ny betesmark tillkommit. Flera projekt pågår i mälarkommunerna Uppsala, Enköping och Bro, i Tjusts skärgård utanför Västervik och i Ammarnäs i Västerbotten. De är exempel på hur en levande landsbygdsutveckling kan se ut.

För att vända utvecklingen måste det bli ekonomiskt lönsamt att vara djurhållande bonde, menar Ola Jennersten, programchef jordbruk på WWF.

- Vi vill visa på en modell med gröna förtecken som ger bra naturvård, är lönsam för jordbrukaren och erbjuder konsumenten ett kvalitetskött.

Ett stort samarbete pågår med ICA-handlarna och med mark- och djurägande bönder. ICA garanterar två miljoner kronor per år under fem år, bland annat fem öre per papperskasse och tio öre från vissa Skona-produkter. Pengarna används till restaurering och hjälp att få ut betesdjur som är erkänt duktiga naturvårdare.

- Det naturligt betade landskapet med sin skönhet och artrikedom ligger svenskarna varmt om hjärtat. Därför känns det angeläget för ICA-handlarna att aktivt delta tillsammans med kunderna för att bevara dessa marker, säger ICA:s ordförande Roland Fahlin.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Den 11-14 september träffas flera aktörer inom friluftslivet för att diskutera hur friluftslivet påverkar klimatet. 5 kommentarer
Naturen erbjuder mängder av möjligheter till friluftsliv - oavsett om vi vandrar, klättrar eller åker skidor. Men hur kan vi se till att vi gör det ... 8 kommentarer
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag över hela Sverige.
Länsstyrelsernas minskade anslag för skötsel av skyddad natur kommer påverka naturreservat och vandringsleder negativt. 6 kommentarer

Dramatisk vintertur

Den senaste tiden har det blåst mycket, och det kommer så att fortsätta några dagar till! Ni som känner för att läsa om stormar i den trygga ... 4 kommentarer

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.